Subota, 10 lipnja, 2023

Bećirović upućuje zahtjev za ocjenu ustavnosti nametnutog kratkoročnog rješenja?!

Nemojte propustiti

– Kao član Predsjedništva BiH želim naglasiti da ne odustajem od borbe za ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Položio sam zakletvu da ću savjesno obavljati dužnost koja mi je povjerena, kao i da ću štititi ljudska prava svih građana i naroda – poručio je Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u petak je po drugi put nametnuo izmjene Ustava FBiH, i time doslovno nametnuo novu vlast u FBiH, donošenjem kratkoročnog rješnja.

Saopćenjem za javnost jučer se obratio i Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH (Bošnjak), koji je kazao da ne podržava donošenje kratkoročnih rješenja.

Upravo se čita:  Christian Schmidt poslao oštru poruku: Oni koji se igraju sa secesijom trpit će velike posljedice! Dobio sam veliku podršku svih članica PIC-a

– Prema Ustavu BiH, članovi Predsjedništva BiH nisu nadležni za entitetska pitanja i izbor entitetskih organa vlasti. Ipak, to ne znači da članovi Predsjedništva BiH ne mogu imati stav i o ovim pitanjima.

Moji stavovi su bili i ostali dosljedni, principijelni i jasni. U svojim ranijim izjavama jasno sam naglašavao da se protivim bilo kakvim privremenim rješenjima kojima bi se ispunjavali maksimalistički zahtjevi pojedinih monoetničkih stranaka.

Upravo se čita:  Dva zemljotresa pogodila Bosnu i Hercegovinu: "Jeziv zvuk, zatresla se cijela zgrada"

Zbog toga sam krajem marta ove godine jasno rekao da su nedopustive jednokratne intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta. Isti stav imam i nakon najnovijih odluka visokog predstavnika od 27.4.2023. godine.

Kao član Predsjedništva BiH želim naglasiti da ne odustajem od borbe za ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Položio sam zakletvu da ću savjesno obavljati dužnost koja mi je povjerena, kao i da ću štititi ljudska prava svih građana i naroda – poručio je Bećirović.

Upravo se čita:  VSTV-u BiH status posmatrača u Evropskoj mreži pravosudnih vijeća

Da li će Bećirović zaista štititi ljudska prava svih građana i naroda moglo bi postati jasno kada se otkloni dilema oko toga da li Bećirović, obzirom da ne podržava kratkoročna protivustavna rješenja i obzirom da on štiti ljudska prava građana i naroda, podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti nametnutog kratkoročnog rješenja.

Ako Bećirović doista želi ostati dosljedan kada je riječ o zaštiti prava svih građana i naroda, onda bi zahtjev prema Ustavnom sudu BiH bilo sasvim logično očekivati.

Pročitajte još

Izdvajamo

Novi trošak za Bosance i Hercegovce: Evo koliko će se plaćati ulaz u EU i Veliku Britaniju

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija...

Možda vas zanima i ovo