Srijeda, 17 travnja, 2024

Bećirović: Visoki predstavnik ima mandat da zaustavi antidejtonske aktivnosti

Preporučeno

Šmit je čestitao dr. Bećiroviću preuzimanje predsjedavanja Predsjedništvom BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt).

Dr. Bećirović je naglasio da je Bosna i Hercegovina napravila važan napredak u proteklih godinu dana i da očekuje da Evropsko vijeće 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Evropska komisija je već dala svoje pozitivno mišljenje i odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka.

Upravo se čita:  U TK moguće nove mjere: Kazna za one koji udjeljuju novac prosjacima

Tokom sastanka razgovarano je o brojnim aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regiji. Dr. Bećirović je naglasio da je najava održavanja „velikog Vaskršnjeg sabora“ Srbije i bh. entiteta RS apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svijetu. Međunarodno pravo mora vrijediti jednako za sve države Zapadnog Balkana. Održavanje „velikog Vaskršnjeg sabora“ Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine predstavljalo bi podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja reguliraju odnose među državama članicama Ujedinjenih nacija, zaključio je Bećirović.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Objavljen Javni poziv za projekte općina i gradova, u Budžetu osigurano 50 miliona KM

Šmit je čestitao dr. Bećiroviću preuzimanje predsjedavanja Predsjedništvom BiH. Iznio je očekivanja Ureda visokog predstavnika da će Bosna i Hercegovina u narednim mjesecima načiniti važne korake ka evropskoj budućnosti. Tokom razgovora visoki predstavnik je naglasio da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da ne može biti nikakvog spora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Dodao je da se u godini održavanja lokalnih izbora značajan akcenat mora staviti na osiguranje demokratskog ambijenta. U tom smislu važno je da se osiguraju uslovi za fer i poštene izbore, rekao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za...

Još vijesti za vas