Nedjelja, 14 travnja, 2024

‘Berač željeza’ – Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pomaže Nazifu Mujiću da nađe posao

Preporučeno

Nakon velikog uspjeha koji je na Berlinaleu postigao film Danisa Tanovića ‘Epizoda u životu berača željeza’, sudbina glavnog aktera ovog filma Nazifa Mujića našla se u žiži javnosti. Ali, sjaj filma i zvijezda je jedno, a stvarni život nešto posve drugo.

Foto: RSE
Foto: RSE

Srebrni medvjed u rukama Nazifa Mujića ipak nije toliko moćan da promijeni život siromašnog ‘berača željeza’ koji se nakon brojnih čestitki, televizijskih kamera i slavodobitnog tapšanja po ramenu iz Berlina vratio u svoje selo i svom starom poslu.

Upravo se čita:  Situacija s lijekovima bi se mogla zakomplikovati: Ozbiljan rizik od nestašice

No, jedan od onih koji su među prvima pokušali konkretno pomoći Nazifu i njegovoj porodici jeste gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

On je, zajedno sa svojim timom, napravio plan koji bi Nazifu Mujiću pružio mogućnost da dođe do posla kojim može da prehranjuje porodicu.

Kako je za Depo portal potvrdio načelnik Imamović, obzirom da Nazif ima samo četiri razreda osnovne škole, razrađen je program koji bi mu pomogao da prvo završi osnovnu školu, te da se kasnije, po potrebi, usmjeri i na neki zanat.

Upravo se čita:  Uživajte u "ljetnim danima": Meterolozi saopštili kada će doći do pada temperature

Nakon toga radilo bi se i na tome da Nazif što lakše dođe do zaposlenja.

– Nazif Mujić je čovjek koji je branio ovu zemlju, a također joj je osvjetlao obraz i u svijetu donijevši nam prestižnu nagradu. Na nama je da mu se za to zahvalimo – kaže za Depo portal Jasmin Imamović.

Upravo se čita:  Račun za struju se mijenja: Stiže zelena, plava i crvena tarifa

Uz podsjećanje da su pripadnici romske populacije u Bosni i Hercegovini, unatoč zakonskoj obavezi da ih se integriše u društvo, često žrtve marginalizacije i društvene segregacije, ovaj čin vrijedan je hvale.

Vjerujemo i da neće ostati samo na obećanju.

(Depo)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas