Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Bevanda: Nismo dno svijeta, niti zemlja kao što su Zimbabve i Somalija

Preporučeno

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju /JMB/ obavezujuća, pojasnivši da je Savjet ministara usvajanjem privremene odluke dao rok parlamentu BiH da u periodu šest mjeseci uskladi taj zakon sa sudskom mjerom.

vjekoslav-bevanda“Ako odluka Ustavnog suda ne bude provodena, onda je to kažnjivo djelo”, upozorio je Bevanda, dodavši da je Savjet ministara dva puta predlagao zakon koji je parlament BiH oba puta odbacio.

Gostujući na Televiziji OBN, Bevanda je rekao da je pitanje JMB bio problem svima, osim trojici hrvatskih ministara u Savjetu ministara BiH.

Upravo se čita:  Održana 7. sjednica Kolegija za europske integracije

Kada je riječ o neprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić – Finci”, Bevanda kaže da dogovor i dalje onemogućava neriješeno hrvatsko pitanje.

“Samo tražimo ravnopravnost koja može biti omogućena kroz indirektan izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta BiH. To nije nikakvo bogohuljenje”, naglasio je Bevanda, dodajući da 95 odsto kombinacija o provođenju odluke ide ka tome da se ništa ne riješi.

Komentarišući izjavu poslanika u Evropskom parlamentu Doris Pak, koja je nedavno zatražila sankcije i isključenje BiH iz Savjeta Evrope zbog neprovođenja odluke iz Strazbura, Bevanda kaže da je Pakova time prekršila “dobre običaje parlamentarnog postupanja”.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija čuva se kredibilitet UN-a

“Ipak, mislim da nismo dno svijeta, niti zemlja kao što su Zimbabve i Somalija. Svoj stav ću joj reći tokom našeg susreta 20. juna”, naveo je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zastoj BiH na EU putu, Bevanda objašnjava time da mnogi domaći političari nisu svjesni i posvećeni tom poslu. “Stavaraju se afere, iznose ostrašćeni govori, mnogima su puna usta Evrope, ali žele da se u EU ide nekim drugačijim putem”, istakao je Bevanda.

Upravo se čita:  FTV podnio krivičnu prijavu protiv Uprave BHRT-a

Bevanda smatra da je greška raniji dogovor vladajuće koalicije da se pitanje vojne i državne imovine treba rješavati u paketu i ističe da je to prouzrokovalo zastoj.

“Prvo treba da riješimo pitanje vojne imovine koje je već tehnički završeno, čime dobijamo uslove za MAP. Nakon toga, Komisija za državnu imovinu BiH, koja je za sedam godina malo toga uradila, treba na ekspertskoj bazi da pripremi stvari i stvori podlogu za političko rješavanje pitanja državne imovine”, smatra Bevanda.

(Srna)

Izdvajamo

Izdvajamo

Komplikacije nakon poroda: 29-godišnja porodilja preminula u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

Policijska stanica Lukavac, jučer oko 21.15 sati, obaviještena iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Lukavac, da je...

Još vijesti za vas