Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Bez posla ostaje 717 vojnika Oružanih snaga BiH!

Nemojte propustiti

Iz profesionalne vojne službe Oružanih snaga (OS) BiH, usljed dostizanja starosne granice od 35 godina, 1. marta ove godine bit će otpušteno 947 vojnika OSBiH, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Radi se o vojnicima koji su napunili 35 godina (Foto: Arhiv)
Radi se o vojnicima koji su napunili 35 godina (Foto: Arhiv)

No, saznajemo da će od 947 vojnika njih čak 717 završiti na ulici bez prava na prijevremenu penziju te bilo kakvu vrstu otpremnine. Potvrđeno nam je da će svega 230 vojnika ostvariti pravo na prijevremenu penziju na osnovu Zakona o povoljnom penzionisanju koji je usvojen 2010. godine, jer ispunjavaju potrebne uvjete o penzionisanju, tvrdi Dnevni avaz.

Riječ je o vojnicima koji su proveli dvije godine u ratu i koji su bili u službi OSBiH od 2010. pa sve do kraja 2012. godine.

Upravo se čita:  Neko je u Širokom Brijegu bacio hrpu banana: Jesu li upravo to 'kokainske banane'?

Ostali pripadnici Ministarstva odbrane BiH, koji nemaju pravo ni na penziju ni na otpremninu, pokušat će biti zbrinuti putem NATO Trust fonda, koji je osnovan s ciljem pomoći otpuštenim vojnicima OSBiH još prije tri godine, za što je osigurano oko 5,5 miliona eura.

S druge strane, i Vijeće ministara BiH razmotrilo je jučer informaciju Ministarstva odbrane o implementaciji NATO Perspektiva programa tranzicije vojnog personala MO i OSBiH od 1. jula do 31. decembra 2012. godine.

Upravo se čita:  Meteorolozi opet objavili upozorenje za građane: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do ponedjeljka

Istaknuto je da Vijeće ministara BiH podržava napore Ministarstva odbrane na realizaciji procesa tranzicije i zbrinjavanja vojnog personala i implementaciji NATO Perspektiva programa za BiH.

U informaciji se navodi da je od početka 2010. do kraja 2012. godine iz OSBiH otpušteno 1.949 vojnika koji su zbrinuti penzionisanjem pod povoljnijim uvjetima, preuzimanjem u entitetska tijela ili otpustom i zbrinjavanjem putem NATO Trust fonda, piše Avaz

(Avaz/Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Suad Rožajac tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina...

Možda vas zanima i ovo