Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Bez posla u entitetu RS ostalo više 18.000 radnika: Najčešće otkazi zbog prestanka ugovora na određeno i jer su proglašeni tehnološkim viškom

Preporučeno

Bez posla tokom 11 mjeseci ove godine u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj ostala je 18.321 osoba, te se tako u odnosu na isti period lani po osnovu prestanka radnog odnosa na birou našlo manje građana.

Kako su istakli iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, ove godine je zabilježeno 3,9 odsto manje prijava po navedenom osnovu u odnosu na 11 mjeseci 2022. godine, kada je bilo prijavljeno 19.070 osoba, piše portal Srpskainfo.com.

Prema razlozima prestanka radnog odnosa ove godine, najveći broj otkaza, njih 6.427, prema podacima Zavoda, bilo je po osnovu prestanka rada na određeno, a zatim slijede 3.892 otkaza gdje su radnici ostali bez posla jer su bili tehnološki višak.

-Sporazumni prekid radnog odnosa zabilježen je kod 3.411 osoba – istakli su iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Prema njihovim podacima, najveći broj otkaza zabilježen je u prerađivačkoj industriji, gdje je bez posla ostao 4.431 radnik, a zatim slijede veleprodaja i maloprodaja, odnosno popravka vozila i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, gdje je bez posla ostalo 3.025 radnika.

Upravo se čita:  Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

Takođe, na birou se na osnovu prestanka radnog odnosa našlo i skoro 3.000 radnika iz oblasti ostalih društvenih, socijalnih i ličnih uslužnih djelatnosti, dok je skoro 2.000 radnika bez posla ostalo u sektoru hotela i restorana.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, za Nezavisne novine ističe da broj otkaza ujedno nije i manji broj radnih mjesta, već da je zapravo riječ o prelascima radnika iz firme u firmu.

Upravo se čita:  Upriličena svečana ceremonija polaganja zakletve XI klase kadeta GPBiH

-Smanjen broj je dobar znak da radnici manje mijenjaju firme, da su se popravili uslovi u preduzećima pa da se smanjuju razlozi za promjene – rekao je Trivić. On dodaje da je zabrinjavajuće to što određene grane imaju probleme u smislu nedostatka posla već duži period.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da oko 4.500 otkaza u prerađivačkoj industriji sugeriše na određeni problem u padu tražnje u Evropskoj uniji.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice, Sladić se fokusirao na jedan dan

-Ono što je zabrinjavajuće u ovom trenutku imajući u vidu trenutni status nivoa narudžbi koje imamo i neizvjesnosti po tom pitanju, vrlo lako je moguće da takav negativan trend imamo i u narednim mjesecima. Vidjećemo šta će se dešavati sa padom tražnje za robom koju proizvodi naša prerađivačka industrija u narednom periodu, ali je izvjesno da potencijalno možemo imati velike probleme – naveo je on.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas