Utorak, 18 lipnja, 2024

“Bez radnika gazde su niko i ništa”: Vlasnik firme iz BiH iodveo svoje zaposlene u Egipat na besplatan odmor

Preporučeno

Njegova firma se bavi sigurnosnim sistemima, računarskom opremom i klimatizacijom i trenutno ima šest zaposlenih uključujući i gazdu Anela (35), koji je jedan od najmlađih.

Anel Kunić, zvani Kuna iz Bugojna, vlasnik privatne firme svoje je radnike odveo na kolektivni godišnji odmor i to o trošku preduzeća! Tako se “upisao” u red rijetkih posldavaca u BiH, koji vodi računa o zaposlenima i po svom stavu podsjeća na doba SFRJ.

Činjenica je da se danas rijetko viđa ovako nešto, pa je samim tim Anel postao tema broj jedan u regionu! Biznis je, kaže, pokrenuo 1998. godine kada je od majke dobio polovan kompjuter.

-Nije imala čak ni novca da mi kupi kompjuter, nego je i taj polovni morala na rate da plaća-ispričao je Anel za lokalni portal “Bugojno danas”, a prenosi Blic.

Njegova firma se bavi sigurnosnim sistemima, računarskom opremom i klimatizacijom i trenutno ima šest zaposlenih uključujući i gazdu Anela (35), koji je jedan od najmlađih.

More, safari, skupa večera

–Ja nikada ne kažem da su to moji radnici, već da su to moji momci. Mi se tako poštujemo, delujemo kao jedna porodica, kod nas nema vlasnik- direktor-radnik, ja sam uvijek prvi na terenu sa svojim ljudima. Nikada ne bih poslao svoje radnike tamo gde ja ne bih otišao, ja idem prvi pa onda oni za mnom- kazao je Anel.

Upravo se čita:  U Višegradu traje velika vježba MUP-a RS, na terenu helikopteri, specijalci, policija

Zbog takvog stava prema svojim zaposlenima, on ih je odveo u Egipat, ali tvrdi da su i pored tog odmora dobili i svoje regularne godišnje odmore.

– Zbog velikog rasta unazad dvije godine, imao sam potrebu da ih nagradim. Sa suprugom često putujem i onda ja njih ostavim same da rade, ne moram da ih zovem i da ih ispravljam. To se danas retko nalazi, bio sam pre četiri godine sa suprugom u Egiptu, pa sam odlučio i njih da odvedem sada jer mi je tamo bilo jako lijepo- rekao je on.

Kaže da je svoj tim odveo na safari, kao i u vodene parkove, a poslednju noć ih je odveo na skupu večeru i time zaokružio njihov boravak tamo.

-Ja sam njima saopštio odluku da ih odvedem negdje, nismo znali samo koju destinaciju. Htjeli smo i Dubai, ali želio sam neko lijepo more i trebalo nam je nešto što ima dobru hranu, odmor i dosta aktivnosti – tvrdi on.

Upravo se čita:  Nevjerovatna ljubavna priča: Francuz prešao na islam radi Suade i preselio se u BiH

Njegovom inicijativom je definitivno zaintrigirao cijeli region, a pojedine države i mediji u njima su čak uključili stručnjake u diskusiju i pokrenuli ankete o tome “kako zadržati zaposlenog”. Anel, očigledno, zna odgovor.

Ovaj mladi preduzetnik kaže da se “svojim momcima” i njihovim porodicama viđa i van posla.

-Mi se družimo, pravimo roštilj zajedno sa našim ženama. Jednostavno mi smo kao jedna porodica, samo želim za zadržim te svoje zaposlene. Kada nam dođe neko nov, moraju svi momci da se slože, pa tek ga onda zapošljavamo- tvrdi on.

Sve su to oni zaradili

Iako je Egipat popularna destinacija, svakako nije jeftina, pa je njegov čin definitivno za aplauz, obzirom da je za ovakvo putovanje stvarno trebalo odvojiti određenu sumu novca.

-Naš cilj je da imamo jako kvalitetne radnike, mi već dvije godine imamo dosta rezultata od posla i to sve zahvaljujući mojim radnicima, ja to ne bih mogao sam. Oni su zaslužili da taj dio novca koji su zaradili za firmu odvojim za naše putovanje- priča Anel.

Upravo se čita:  Pretresaju se kuća i vikendica FUP-ovca Zorana Čegara, poznato je za šta se sumnjiči

Kaže da je sa suprugom u privatni biznis krenuo od nule i da zna kako to može biti, kad se “radi za drugog”.

– Svašta sam prošao u životu i ne bih želeo da i moji zaposleni to isto prolaze – kazao je Anel i dodao da je danas jako teško da se dođe do kvalitetnih radnika, ali da je on ipak imao sreće.

-Zbog toga što drugi ne rade ovo što i ja zato imaju problem sa radnom snagom, zato mi imamo problem sa odlivom stanovništva i konstantan pad svega. Znači, moramo mi kao vlasnici kompanija da na prvo mjesto stavimo naše radnike, bez njih smo ništa. Mogu ja da imam 100 vozila, 100 kamiona i 5 poslovnica, ali ako nema radnika da tu rade, džaba nam- istakao je Anel.

On se nada da će na njegovom primjeru svi direktori uvidjeti kako se treba ponašati prema zaposlenima, a tvrdi da je “bolje imati 5 kvalitetnih ljudi nego 50 nekvalitetnih”. A, ovim primerom je uspeo i da pokaže kako se sa osmijehom dolazi na posao.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kemal Malovčić: Da se pitalo Sarajevo, danas bi radio na njivi

Kemal Malovčić je jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih pjevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen 6. maja 1946....

Još vijesti za vas