Nedjelja, 14 travnja, 2024

BH Airlines zbog kvara na avionu otkazao letove, Hypo prijeti da će im blokirati račun

Preporučeno

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić sastao se danas u pratnji direktora i predsjednika Nadzornog Odbora JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo sa predsjednikom uprave HYPO ALPE ADRIA Banke Alexanderom Pickerom u cilju pronalaženja rješenja za izlazak iz nepovoljne finansijske situacije u kojoj se našla ova kompanija

avion-bh-airline

Naime, Javno preduzeće BH Airlines d.o.o. Sarajevo, prestalo je sa pružanjem usluga avioprijevoza na svim destinacijama.

Uzrok ove odluke je višednevna blokada svih računa kompanije od Hypo Grupacije, a zbog dospjelih obaveza kompanije.

Važno je napomenuti da je dug prema Hypo grupaciji nastao u periodu kada se Uprava BH Airlinesa u potpunosti sastojala od članova Turkish Airlinesa, tadašnjeg strateškog partnera kompanije a da su se nakon njihovog odlaska obaveze nastavile uredno i pravovremeno servisirati.

Ipak, Hypo Grupacija se odlučila na ovakav potez iz njima poznatih razloga, iako BH Airlines na računu kod Hypo Banke ima značajan iznos namjenskog depozita koji služi isključivo za plaćanje dospjelih obaveza, a koji Hypo Grupacija nije htjela iskoristiti prije poduzimanja radikalnih mjera koje su dovele do nastanka štete, i za kompaniju, a indirektno i za budžet Federacije BiH.

Bez mogućnosti da se u ovom trenutku da pouzdana procjena budućih događaja u vezi sa nastavkom poslovanja ovog jedinog nacionalnog avioprijevoznika, Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija se neposredno uključilo u aktivnosti na rješenju ovog problema i ulaže velike napore da spasi ovu državnu kompaniju od stečaja pred kojim se nalazi.

Zaključak ovog sastanka je da se odmah pristupi izradi prijedloga sporazuma o načinu plaćanja dospijelih obaveza i deblokadi svih računa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas