Subota, 20 srpnja, 2024

Bh. banke u panici nakon američkih sankcija, traže pojašnjenje Ambasade kako da posluju sa crnolistašima

Preporučeno

Prema navodima Capitala, banke sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine također su suočene s istim problemom, budući da veliki broj osoba i firmi s crne liste posluje s njima.

Najava mogućih sankcija bankama u Republici Srpskoj koje budu surađivale s osobama i tvrtkama na američkoj crnoj listi izazvala je zabrinutost među bankarima. Njihova nesigurnost proizlazi iz nedostatka jasnih smjernica o postupanju u ovoj situaciji, zbog čega su odlučili zatražiti pojašnjenje od Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država, doznaje Capital.

Anna Morris, vršiteljica dužnosti pomoćnice ministra financija SAD-a, prošle je sedmice izjavila da će banke koje posluju s osobama na američkoj crnoj listi biti podložne riziku sankcija. Njena izjava izazvala je veliku pažnju u javnosti i posebno zabrinula direktore banaka koji su se našli u nezavidnom položaju, kako navodi Capital.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

Bankari su suočeni s dilemom jer, s jedne strane, imaju značajne transakcije s državom, ali i to da ne mogu jednostavno zatvoriti račune fizičkim osobama. S druge strane, eventualne sankcije mogle bi dovesti do potpunog sloma bilo koje banke.

Osim toga, banke su također pod prismotrom zbog ulaganja u obveznice i trezorske zapise Republike Srpske. No, problem nije ograničen samo na banke u RS-u, kako se prvobitno činilo. Prema navodima Capitala, banke sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine također su suočene s istim problemom, budući da veliki broj osoba i firmi s crne liste posluje s njima.

Upravo se čita:  Uz mnogo zamjerki na dokument: Dom naroda PSBiH usvojio Budžet BiH za 2024.

Stoga su bankari u BiH krajem prošle sedmice održali sastanak na kojem su se dogovorili da putem Ambasade BiH zatraže pojašnjenje od Amerikanaca.

Na crnoj listi SAD-a nalazi se cijeli politički vrh Republike Srpske, uključujući predsjednika Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića i ostale visoke dužnosnike. Najnovije sankcije uključuju imena kao što su Srebrenka Golić, Branislav Okuka i Jelena Pajić Baštinac.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

Dodik je najavu mogućih sankcija bankama protumačio kao demonstraciju sile, ističući da će primati plaću preko pošte, ali to neće promijeniti njegov stav.

“Šta ima veze, ja ću primati plaću predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju plaću, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, rekao je ove sedmice Dodik.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas