Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Bh. carinici od dvojice muškaraca oduzeli 30.000 dolara pa građane podsjetili šta i kako moraju prijaviti

Preporučeno

Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje najavila je da će u narednom periodu vršiti pojačane mjere nadzora prijenosa gotovine preko svih međunarodnih graničnih prijelaza.

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, privremeno su oduzeli od dvoje državljana Bjelorusije gotovinu u iznosu 30.000 dolara na graničnom prijelazu Deleuša između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Novac je privremeno oduzet prilikom izlaska iz BiH jer nije bio prijavljen prilikom ulaska u BiH na graničnom prijelazu Rača, kada su strani državljani ulazili u carinsko područje BiH.

Upravo se čita:  Zabilježeno u BiH: Vozač kamiona polomio rampu na pružnom prelazu

Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje najavila je da će u narednom periodu vršiti pojačane mjere nadzora prijenosa gotovine preko svih međunarodnih graničnih prijelaza.

Kako ne bi bili u prekršaju i u situaciji da im novac bude oduzet, sve osobe koja prenose gotovinu u iznosu većem od 20.000 KM moraju to prijaviti carinskoj službi BiH.

Upravo se čita:  Stiže nam saharski pjesak, nebo iznad BiH biće zamućeno, temperature gotovo rekordne

Osim gotovine, obaveza prijavljivanja se odnosi i na vrijednosne papire, čekove i slično, čija je vrijednost veća od 20.000 KM.

Prijava se podnosi na pisanom ”Obrascu za prijavu gotovine” koji sadrži podatke o podnosiocu, vlasniku gotovine, predviđenom primaocu gotovine, iznosu i vrsti gotovine, porijeklu i namjeni gotovine, smjeru putovanja i prevoznom sredstvu.

Svaka fizička osoba može popuniti Obrazac elektronskim putem (dostupan na web stranici UIO), te ga ispunjenog i isprintanog predati službeniku na graničnom prelazu ili ga ispuniti na samom graničnom prijelazu, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas