Srijeda, 29 studenoga, 2023

Bh. meteorolozi objavili prognozu do kraja mjeseca: “Svjedočimo neuobičajenom vremenu… Temperature ostaju iznad prosjeka”

Kiša i lokalno pljuskovi sa grmljavinom uz izmjenu sa sunčanim i suhim periodima krojiće vremenske prilike do kraja mjeseca. U

Preporučeno

Proteklih dana svjedočimo zaista neuobičajnim vremenskim pojavama kada su u pitanju temperature vazduha.

“Oboreni su i pojedini rekordi za najtoplije oktobarske dane (srednja temperatura). Po trenutnom stanju ovogodišnji oktobar korača ka tome da bude i najtopliji u našim krajevima od kako se vrše mjerenja. U prilogu grafički prikazana prosječna mjesečna temperatura vazduha za Sarajevo od 1969 godine pa na ovamo. Sa trenutnih 15,8C ovogodišnji oktobar nema konkurenciju”, piše BHMeteo.

Upravo se čita:  Jučer osuđen za zločine u Bosanskom Novom: Rajko Karlica nije pronađen na adresi stanovanja

“Tu je i zanimljiv grafički prikaz za Banja Luku kada su u pitanju najtopliji oktobarski dani (srednja dnevna temperatura) koju nam je priredila Milica Đorđević iz RHMZ. Sa 26,4C 20. oktobar zvanično je najtopliji dan u oktobru u Banja Luci od kako se vrše mjerenja”, navode.

Što se tiče vremena do kraja mjeseca, toplina se nastavlja. Temperature ostaju iznad prosjeka za ovo doba godine uz česte južine, odnosno dominantna južna visinska strujanja. Uz južinu pristizaće nam i dosta vlažnog vazduha sa mediterana što znači nastavak promjenjivog vremena uz povremene padavine.

Upravo se čita:  Mladi u BiH ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže

Kiša i lokalno pljuskovi sa grmljavinom uz izmjenu sa sunčanim i suhim periodima krojiće vremenske prilike do kraja mjeseca. U takvim okolnostima najviše padavina a i tmurnog vremena očekuje navjetrenu stranu Dinarida, pojas Hercegovine i zapadne Bosne.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo