Srijeda, 22 svibnja, 2024

Bh. meteorolozi objavili prognozu do kraja mjeseca: “Svjedočimo neuobičajenom vremenu… Temperature ostaju iznad prosjeka”

Preporučeno

Kiša i lokalno pljuskovi sa grmljavinom uz izmjenu sa sunčanim i suhim periodima krojiće vremenske prilike do kraja mjeseca. U

Proteklih dana svjedočimo zaista neuobičajnim vremenskim pojavama kada su u pitanju temperature vazduha.

“Oboreni su i pojedini rekordi za najtoplije oktobarske dane (srednja temperatura). Po trenutnom stanju ovogodišnji oktobar korača ka tome da bude i najtopliji u našim krajevima od kako se vrše mjerenja. U prilogu grafički prikazana prosječna mjesečna temperatura vazduha za Sarajevo od 1969 godine pa na ovamo. Sa trenutnih 15,8C ovogodišnji oktobar nema konkurenciju”, piše BHMeteo.

Upravo se čita:  Konaković i Varhelyi objavili saopćenje: Ovo su "nesporazumi" koje su razjasnili

“Tu je i zanimljiv grafički prikaz za Banja Luku kada su u pitanju najtopliji oktobarski dani (srednja dnevna temperatura) koju nam je priredila Milica Đorđević iz RHMZ. Sa 26,4C 20. oktobar zvanično je najtopliji dan u oktobru u Banja Luci od kako se vrše mjerenja”, navode.

Što se tiče vremena do kraja mjeseca, toplina se nastavlja. Temperature ostaju iznad prosjeka za ovo doba godine uz česte južine, odnosno dominantna južna visinska strujanja. Uz južinu pristizaće nam i dosta vlažnog vazduha sa mediterana što znači nastavak promjenjivog vremena uz povremene padavine.

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

Kiša i lokalno pljuskovi sa grmljavinom uz izmjenu sa sunčanim i suhim periodima krojiće vremenske prilike do kraja mjeseca. U takvim okolnostima najviše padavina a i tmurnog vremena očekuje navjetrenu stranu Dinarida, pojas Hercegovine i zapadne Bosne.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas