Srijeda, 24 travnja, 2024

BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Preporučeno

Postupajući na osnovu prijave ministra Delića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je izdalo nekoliko naredbi MUP-u Kantona Sarajevo čiji su službenici zatražili od Hayat TV da im se dostave podaci o novinarima koji su napisali pomenuti tekst, kako bi se ”saslušali u svojstvu svjedoka”.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuje javni protest Adnanu Deliću, ministru rada i socijalne politike Federacije BiH (FBiH), radi pokušaja kriminalizacije novinara i medija koji su pisali o njegovim namjerama da na nezakonit način raspodjeli javni novac udruženjima građana u ovom entitetu.

Ministar Delić je podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu te zatražio od pravosudnih i policijskih institucija istragu o tome ko je novinarima Hayat TV i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba dostavio dokumente na osnovu kojih su pisali o pokušaju nezakonite i netransparentne podjele 728.000 KM budžetskih sredstava.

Postupajući na osnovu prijave ministra Delića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je izdalo nekoliko naredbi MUP-u Kantona Sarajevo čiji su službenici zatražili od Hayat TV da im se dostave podaci o novinarima koji su napisali pomenuti tekst, kako bi se ”saslušali u svojstvu svjedoka”.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

Podnošenje krivične prijave protiv novinara i medija predstavlja ozbiljan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i pokušaj oduzimanja prava novinarima da na kritički način propituju odluke javnih zvaničnika i koriste se informacijama dobijenim od neimenovanih izvora. Upravni odbor BH novinara podsjeća ministra Delića da je, preuzimajući javnu funkciju, dobrovoljno pristao na javnu kritiku načina na koji obavlja svoje dužnosti i donosi odluke, zbog čega je potpuno nevjerovatno da krivičnom prijavom reagira na medijske sadržaje koji mu se ne dopadaju!? BH novinari ga, stoga, podsjećaju kako se u demokratskim društvima i slobodnoj političkoj debati ministri uglavnom “brane” argumentima i dokazima, a ne progonom novinara ili njihovom kriminalizacijom sa ciljem obmanjivanja javnosti o stvarnim činjenicama i načinima raspolaganja budžetskim sredstvima.

Upravo se čita:  Dodik ponovo prijeti raspadom BiH: Razlaz je jedina opcija, vrijeme je da krene svako svojim putem. Bošnjaci su već krenuli

Posebno je začuđujuća odluka Tužiteljstva KS da nekritički prihvati krivičnu prijavu ministra Delića, te posegne za pravnim radnjama suprotnim standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. Naredba o prikupljanju podataka o novinarima Hayat TV i njihovom eventualnom saslušanju u svojstvu svjedoka, u suprotnosti je i sa odredbama člana 96. Zakona o krivičnom postupku FBiH koji zabranjuje saslušanje novinara na okolnost otkrivanja izvora informacija.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Upravni odbor BH novinara poziva Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba, da povuče naredbu o saslušanju novinara u svojstvu svjedoka i odbaci u cjelosti Delićevu krivičnu prijavu kao neosnovanu.

Istovremeno, UO BH novinara daje punu podršku novinarima Slobodne Bosne, Hayat TV i portala Istraga.ba u namjeri da zaštite svoje izvore, te ih ohrabruje da odbiju dati policiji bilo kakve podatke ili dokumente koji mogu narušiti tajnost i integritet izvora informacija, kao i povjerenje između izvora informacija i ova tri medija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su jutros realizaciju aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva „Piramida“, čiji...

Još vijesti za vas