Subota, 20 travnja, 2024

Bh. radnici u Kazahstanu ostali bez novca i pasoša

Preporučeno

Zbog velike nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini, ljudi – trbuhom za kruhom – sve češće napuštaju našu zemlju. Problem je što većina njih prilikom putovanja ne obavijesti bh. ambasadu u zemlji u koju su došli pa su sve češće prevare radnika.

bhTražili pomoć

Posljednji slučaj zabilježen je u Kazahstanu, kada je više od 20 radnika pozvalo Ambasadu BiH u Moskvi tražeći pomoć jer dva mjeseca nisu dobili plaću, a pasoši su im bili oduzeti. Inače, radnici su, kako su nam potvrdili u Ambasadi, otišli u Kazahstan preko izvjesnog Ifeta Čoke iz Sarajeva.

Upravo se čita:  Vozači, oprez: Privremeno zatvoren granični prijelaz između BiH i Hrvatske

– Veliki je problem što mi za te ljude uopće ne znamo dok ne dođe do problema. Sada je situacija, zahvaljujući intervenciji kazahstanske policije, dobra, jer su već devetorica radnika vraćena u BiH, a ostalima su obećali isplatu tokom vikenda, tako da se i njihov povratak može očekivati već u ponedjeljak – kazali su nam iz Ambasade BiH u Moskvi.

Također nam je potvrđeno da su svi bili zaposleni kao građevinski radnici, ali da je to bio rad nacrno, jer su u Rusiju ušli na osnovu turističkih viza.

Upravo se čita:  Danas je u BiH luksuz izgledati pristojno: Porodici za šišanje mjesečno treba 100 KM!?

– Policija Kazahstana prilikom intervencije, na naše insistiranje, našla se u čudu, jer je to sve rad nacrno. Malo smo u nezavidnoj situaciji zbog toga, stoga molimo sve radnike da dobro istraže gdje i preko koga idu, a uz to se obavezno moraju javiti ambasadi u zemlji u koju putuju – potcrtali su iz Ambasade BiH.

Stalni kontakti

Poslodavci često iskoriste činjenicu da bh. radnici zapravo rade nacrno te izbjegavaju plaćanje zaposlenika.

– Neće se svi vratiti u BiH. Oko 10 radnika predalo je zahtjeve za radnu vizu i oni će ostati u Kazahstanu, ali ćemo mi biti u kontaktu s njima – potvrdili su iz Ambasade BiH u Moskvi.

Upravo se čita:  Sladić najavljuje snijeg u BiH: Evo kada stiže

Agencija šalje upozorenja

Agencija za rad i zapošljavanje BiH kontinuirano upozorava građane da budu oprezni prilikom prijavljivanja na oglase za zapošljavanje u inozemstvu.

– Apeliramo na građane da je poslodavac dužan radnika prijaviti i izvaditi mu radnu dozvolu jer se putem radne dozvole dobiva boravišna dozvola. Ukoliko se ovo ne poštuje, radi se o ilegalnom zapošljavanju – pojasnili su iz ove agencije.

(Avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas