Utorak, 18 lipnja, 2024

BH Telecom od oktobra mijenja cijene, evo šta nas čeka

Preporučeno

BH Telecom d.d. Sarajevo je u skladu sa Odlukom Uprave Društva prihvatio i potpisao “EU/WB6 roaming deklaraciju” na “EU-Western Balkans summitu”, koji se održao 06.12.2022. godine u Tirani (Albanija), čime se obavezao da na volonterskoj (dobrovoljnoj) bazi izvrši postepeno snižavanje maloprodajnih cijena za usluge DATA u roamingu za svoje mobilne korisnike u mrežama EU operatora u periodu 2023-2028.

U skladu sa preuzetim obavezama, predstavnici BH Telecoma su u proteklom periodu aktivno sudjelovali u dogovoru o nivou gornjih graničnih cijena i načina implementacije postupnog sniženja korisničkih cijena za Data usluge u roamingu, u mrežama mobilnih operatora iz EU.

Upravo se čita:  Od 15. juna: Izraelska aviokompanija uspostavlja sezonski let na liniji Tel Aviv – Sarajevo

Na posljednjem implementacijskom sastanku predstavnika mobilnih operatora potpisnika “EU/WB6 roaming deklaracije”, održanom 25.04.2023. u Podgorici (Crna Gora) u organizaciji Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Evropske komisije (EC) postignut je dogovor i potpisan Anex deklaracije kojim su utvrđene gornje granične cijene za Data usluge u roamingu počev od 01. oktobra 2023. do 2028. godine.

Maksimalni nivoi maloprodajnih cijena (“Price cap”) za 1 GB (Gigabajt) u tom period bit će slijedeći: 18,00 EUR od 1. oktobra 2023., 14,00 EUR od 2026. i 9,00 EUR od 2028.

Upravo se čita:  Ovoj firmi u BiH ne fali radnika: Zatrpana prijavama za posao

BH Telecom kao lider na tržištu mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini podržao je incijativu Regionalnog vijeća za saradnju i Evropske komisije, te je jedini mobilni operator iz Bosne i Hercegovine koji je direktno sudjelovao u fazi usaglašavanja dogovora između 38 mobilnih operatora iz EU i Zapadnog Balkana.

BH Telecom je u proteklom periodu značajno unaprijedio važeću ponudu dodatnih Travel paketa namijenjenih za korištenje usluge prenosa podataka (Data) u roamingu, te će u narednom periodu do 01. oktobra 2023. izvršiti sve obaveze proistekle prihvatanjem “EU/WB6 Roaming deklaracije”.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas