Srijeda, 17 srpnja, 2024

BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: “Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena”

Preporučeno

U nizinama generalno bez snijega, ali uz lokalno jače padavine kratkotrajno pahuljenje može iznenaditi ponekog u nizinama Krajine, centralne i istočne Bosne.

Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena. Sutra nagla promjena vremena donosi kišu, pljuskove lokalno praćene grmljavinom te osjetni pad temperatura sa kojim ulazimo u jedan duži period svježijeg i nestabilnog vremena, najavili su meteorolozi sa stranice BHMeteo.

“Sa trenutnih ljetnih temperatura, sutra naveče izvještavat ćemo o snijegu najprije u višim krajevima Krajine, a do jutarnjih sati srijede i širom planinskih krajeva ostatka zemlje. U nizinama generalno bez snijega, ali uz lokalno jače padavine kratkotrajno pahuljenje može iznenaditi ponekog u nizinama Krajine, centralne i istočne Bosne.

Upravo se čita:  Ovo su vatrogasci koji su spasili dijete (2) sa prozora na šestom spratu: Hodao je po vanjskoj strani prozora, imali smo veliki strah

U srijedu za oko 20°C niže temperature u odnosu na današnje. To sve govori o jačini nadolazeće promjene vremena. Ukoliko ste neraspoloženi, mrzovoljni sve je to očekivano, jer i da smo od čelika ovakve oscilacije ostavljaju posljedice”, navode.

U utorak, dan započinjemo uz stabilno, vrlo toplo i lokalno vjetrovito vrijeme, obzirom da bi idalje puhao pojačan južni i jugozapadni vjetar. U ranim poslijepodnevnim satima vrijeme se mijenja. Jače naoblačenje uz lokalno kišu, pljuskove ali i rijeđe vremenske nepogode uz sitan led i olujni vjetar zahvatit će najprije sjever i sjeveroistok Bosne. Temperature će u samo nekoliko sati sa ljetnih 25-27°C pasti na oko 10°C.

Upravo se čita:  Vlada KS apeluje na građane da racionalno koriste vodu kako bi izbjegli redukcije, najavili i mjere

“Fronta će zatim napredovati prema jugu zahvatajuci postepeno i ostatak zemlje u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Donosi kišu, zahlađenje te prolazno jak sjeverac. Uz dalji pad temperatura kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg u brdsko-planinskim krajevima Krajine, već oko 20-21h.

U noći na srijedu i u srijedu ujutru osjetno zahlađenje i padavine zahvataju i preostali južni dio zemlje.

U srijedu prohladno i svježe, više jesenje vrijeme uz kišu te snijeg u brdsko-planinskim krajevima. Na višim planinama zapadne i centralne Bosne može pasti i preko 10 cm snijega. A okvirna količina padavina u mnogim krajevima od 10 do 30 l/m2, lokalno do 50 l/m2.

Upravo se čita:  Elma i Džana, uposlenice bh. firme prošle agoniju: 'Preživjele smo pakao zbog bahatog direktora'

Nestabilno i svježe ostaje i danima iza srijede, a ukoliko dođe do “pucanja” naoblake u večernjim satima prijeti mraz, o kome će se više govoriti u narednim prognozama”, navode iz BHMeteo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas