Srijeda, 21 veljače, 2024

Biden čestitao na dogovoru Turske, Švedske i Finske: Ojačavamo našu kolektivnu sigurnost

Autor:Agencije

Preporučeno

Memorandum o razumijevanju potpisan je nakon dvostatnog kvadrilateralnog sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, njegov finski kolega Sauli Ninisto, premijerka Švedske Magdalena Anderson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je Turskoj, Švedskoj i Finskoj, na postignutom sporazumu o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u.

– Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma, ključnog koraka ka NATO pozivu Finskoj i Švedskoj, koji će osnažiti Alijansu i ojačati našu kolektivnu sigurnost, odličan način da započnemo Samit – napisao je Bajden na Twitteru.

Upravo se čita:  Nakon usvajanja dugoočekivane reforme: Ko će sve imati dvojno državljanstvo BiH i Njemačke

Ministri vanjskih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u.

Memorandum su potpisali ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusogu), finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto (Pekka Haavisto) i švedska ministrica vanjskih poslova Ane Linde (Anne)

Turski Predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), finski predsjednik Sauli Niinisto (Niinisto) i švedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) prisustvovali su ceremoniji potpisivanja u Izložbenom centru IFEMA u Madridu, gdje se održava Samit NATO-a.

Upravo se čita:  Bruka i sramota: Švicarski penzioneri na meti prevaranta iz BiH

Memorandum o razumijevanju potpisan je nakon dvostatnog kvadrilateralnog sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, njegov finski kolega Sauli Ninisto, premijerka Švedske Magdalena Anderson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji su razgovarali o zahtjevu nordijskih zemalja za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

Finska i Švedska su potpisivanjem sporazuma obećale da će riješiti sigurnosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO-u.

Upravo se čita:  Ruske snage odnijele značajnu pobjedu: Pala je Avdivijka

Turska je također potvrdila svoju dugogodišnju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i pristala je podržati na samitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a.​​​​​​

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, potaknute ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Sve više raste broj bh. građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u...

Još vijesti za vas