Nedjelja, 25 veljače, 2024

BiH će imati plina, ali problem će biti cijena

Preporučeno

“Nemam dileme oko snadbjevanja, ali imam oko cijene, i to je ono što nas brine”, rekla je Hadžialjević.

Plina će biti, no pitanje je kakva će mu biti cijena”, saglasni su profesionalci u oblasti trgovine gasom okupljeni danas u Sarajevu, na forumu “Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici Bosne i Hercegovine – “Aktuelno stanje i trendovi razvoja”.

BiH trenutno ima jedan pravac nabavke i sav plin koji stiže u zemlju stiže iz Rusije. Postojeći ugovori su stabilni, problema sa snabdjevanjem nema, a tek treba da se dogovore novi aranžmani poručila je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Upravo se čita:  Ponovo se oglasio Fikret Hodžić i najavio nastavak borbe: 'To što sam osuđen, ne znači da sam kriv'

“Mi kao snabdjevač možemo dobiti sve količine koje su potrebne Federaciji BiH, pitanje je cijene. Lako diskutujemo LNG terminale koji se grade, terminal u Grčkoj je u izgradnji, to će trajati sigurno naredne dvije godine, terminal na Krku postoji, za sada nema dovoljne količine LNG koje se traže. Mislim da se nekih značajnih promjena u narednim godinu dvije neće desiti. Nemam dileme oko snadbjevanja, ali imam oko cijene, i to je ono što nas brine”, rekla je Hadžialjević.

Upravo se čita:  Počinje sudski postupak Sebije Izetbegović protiv UNSA, iduće sedmice pripremno ročište

“Od 2021. počeo je raditi terminal LNG koji je dao sigurnost, imamo dobru infrastrukturu, proizvodnja plina nam je relativno dobra u odnosu na zemlje u EU, gdje je većina zemalja skoro 100% uvozi plina. U odnosu na period prije desetak godina proizvodili smo skoro sve količine hrvatske potrošnje, danas pokrivamo samo 30% hrvatskih potreba za plinom”, rekao je Dalibor Pudić, predsjednik hrvatske stručne udruge za plin.

Upravo se čita:  Tim UKC RS pregledao ratnog zločinca Ratka Mladića: “Uzima veliki broj lijekova, postoji veliki rizik za novi moždani udar”

Hrvatska je zemlja regije koja ima najveći stepen nezavisnosti obzirom da preko terminala na Krku prima ukapljeni plin iz SAD-a i Katara, ali i da imaju vlastitu proizvodnju plina na Jadranu, te funkcionalna skladišta plina.

Struka je saglasna infrastrukturu u BiH treba jačati, izgradnja južne interkonekcije koja bi omogućila direktan pristup plinu sa Krka je jedan od prioriteta, ali i druge alternative treba uzeti u obzir, iz Energoinvesta poručuju, jedan od ciljeva treba biti i priključak na TAP.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović: BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je povodom druge godišnjice ruske agresije na Ukrajinu ponovo podvukao podršku ukrajinskoj borbi za...

Još vijesti za vas