Srijeda, 22 svibnja, 2024

BiH će otvoriti pregovore o pristupanju EU kada se ispune uvjeti, problem neustavni zakoni u RS-u

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Nakon izlaganja o Ukrajini i Moldaviji, von der Leyen je govorila o Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji onog časa kada budu ispunjeni uvjeti, saopćila je danas u Briselu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

– Danas je Kolegij usvojio izvještaj o proširenju… Komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, te s BiH onog časa kada budu ispunjeni uvjeti za sukladnost. Predlaže da Vijeće odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uvjetom da se poduzmu određeni koraci – kazala je von der Leyen.

Upravo se čita:  IDDEEA uputila važno upozorenje građanima BiH

Nakon izlaganja o Ukrajini i Moldaviji, von der Leyen je govorila o Bosni i Hercegovini.

– Tu prepoznajemo da ima niz koraka koje su poduzeli. Recimo brzo formiranje Vijeća ministara BiH, njihova predanost svih stranaka cilju koji je pristupanje Evropskoj uniji i to je dovelo do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca, terorizma, na primjer. Ali isto tako primjećujemo sa zabrinutošću da je entitet Republika Srpska donio niz protivustavnih zakona i Komisija preporučuje Evropskom vijeću otvaranje pregovora onog časa kada se ostvari nužni stepen usklađenosti s kriterijima. Tu će Komisija izvijestiti Vijeće o napretku u martu 2024 – dodala je von der Leyen.

Upravo se čita:  Objavljena snimka s mjesta gdje je pao helikopter iranskog predsjednika

Obratio se i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

Njihova press konferencija dolazi neposredno nakon što je Kolegij komesara raspravljao o ovogodišnjem Paketu proširenja i razmotrio stanje napretka u zemljama Zapadnog Balkana, Turskoj, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

Sastanak Evropskog vijeća, koje donosi konačnu odluku, je sredinom decembra.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas