Srijeda, 29 studenoga, 2023

BiH će otvoriti pregovore o pristupanju EU kada se ispune uvjeti, problem neustavni zakoni u RS-u

Autor:Faktor.ba

Nakon izlaganja o Ukrajini i Moldaviji, von der Leyen je govorila o Bosni i Hercegovini.

Preporučeno

Evropska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji onog časa kada budu ispunjeni uvjeti, saopćila je danas u Briselu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

– Danas je Kolegij usvojio izvještaj o proširenju… Komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, te s BiH onog časa kada budu ispunjeni uvjeti za sukladnost. Predlaže da Vijeće odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uvjetom da se poduzmu određeni koraci – kazala je von der Leyen.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH se oglasilo o saslušanju ministra Heleza

Nakon izlaganja o Ukrajini i Moldaviji, von der Leyen je govorila o Bosni i Hercegovini.

– Tu prepoznajemo da ima niz koraka koje su poduzeli. Recimo brzo formiranje Vijeća ministara BiH, njihova predanost svih stranaka cilju koji je pristupanje Evropskoj uniji i to je dovelo do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca, terorizma, na primjer. Ali isto tako primjećujemo sa zabrinutošću da je entitet Republika Srpska donio niz protivustavnih zakona i Komisija preporučuje Evropskom vijeću otvaranje pregovora onog časa kada se ostvari nužni stepen usklađenosti s kriterijima. Tu će Komisija izvijestiti Vijeće o napretku u martu 2024 – dodala je von der Leyen.

Upravo se čita:  Konaković, Nikšić i Forto u Banjoj Luci, pod prozorom im pjevaju "Ovo je Srbija"

Obratio se i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

Njihova press konferencija dolazi neposredno nakon što je Kolegij komesara raspravljao o ovogodišnjem Paketu proširenja i razmotrio stanje napretka u zemljama Zapadnog Balkana, Turskoj, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

Sastanak Evropskog vijeća, koje donosi konačnu odluku, je sredinom decembra.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo