Utorak, 27 veljače, 2024

“BiH je dobila upozorenje od NATO-a da se očekuju cyber napadi”

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

– Problem je što je BiH jedina država na Balkanu koja nema strategiju za borbu protiv cyber prijetnji. Ako se ove procjene pokažu tačnim i ako dođemo do dokaza, na osnovu sporazuma o partnerstvu imamo mogućnost da tražimo pomoć NATO-a – upozorava Mušić

Nakon Srbije i Crne Gore serija dojava o postavljenim bombama zabilježena je i u BiH, gdje je jutros MUP Kantona Sarajevo evakuirao nekoliko objekata i poduzeo kontradiverzione preglede.

Prema riječima stručnjaka za sigurnost Safeta Mušića, saradnika Taktičkog instituta za sigurnost i protivterorizam iz Lindona, za sada je teško davati egzaktne procjene, ali on smatra da u ovakvoj situaciji ne treba isključiti povezanost sa ratom u Ukrajini, kao i direktan ili indirektan, ruski utjecaj u regionu.

Upravo se čita:  Predsjedateljica Krišto sa zapovjednikom EUFOR-a general-bojnikom Sticzom

– Najprije su zabilježene dojave o postavljenim bombama u avionima na letu iz Beograda za Moskvu, zatim se proširilo na tržne centre i druge objekte. Nakon toga se ova pojava proširila prema Crnoj Gori, a evo sada i kod nas. Uglavnom, to su države u kojima je prisutan ruski utjecaj, a Rusija ima najrazvijeniju strategiju hibridnog ratovanja i već su postojale informacije da su provodili te operacije od Krima do Balkana. Tako da njima nije problem angažirati posrednike ili mreže, pa da i preko trećih zemalja djeluju i izazivaju osjećaj nesigurnosti, a ljudi su najosjetljiviji kad su u pitanju djeca. Dakle, ne može se isključiti veza Rusije i utjecaja prema zapadnom Balkanu sa nekim događajima koji utiču na stanje opće sigurnosti– kazao je Mušić.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za poljoprivrednike: Isplaćene novčane podrške u FBiH

Podsjeća da je i ranije bilo sličnih dojava, ali su se time uglavnom koristili kriminalci kako bi odgodili suđenja.

– Prema informacijama iz medija, mi smo prije 15 dana dobili informaciju od NATO-a da se očekuju cyber napadi na BiH. Zbog toga sve ovo povezujem sa ukupnom situacijom – dodaje Mušić.

Preporuke stručnjaka je da se zabrani kupovina prepaid kartica za mobilne telefone bez lične karte, što je mjera koja je nakon terorističkih napada uvedena u pojedinim evropskim državama.

Upravo se čita:  Detalji velike akcije u BiH: Poznata imena obuhvaćena istragom, među njima i član zločinačke grupe Zijada Turkovića

– Vidio sam da su u Srbiji dojave stizale i putem emaila. Tu se uglavnom koristi protonmail, koji je malo zaštićeniji, koji ima jaču enkripciju. Dakle, početak bi bio da se zaustavi trend dojava putem telefona, a onda jačati cyber zaštitu. Problem je što je BiH jedina država na Balkanu koja nema strategiju za borbu protiv cyber prijetnji. Ako se ove procjene pokažu tačnim i ako dođemo do dokaza, na osnovu sporazuma o partnerstvu imamo mogućnost da tražimo pomoć NATO-a – upozorava Mušić, prenosi avaz.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas