Srijeda, 24 travnja, 2024

BiH mora biti sigurna: NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Preporučeno

Oružane snage BiH nastavljaju s obostrano korisnim aktivnostima obuke sa zemljama iz cijelog NATO saveza, od kraćih vježbi do višegodišnjih kurseva obuke.

Komandantica NATO štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela L. Mekgaha (McGaha) obratila se danas predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na početku sedmice u kojoj se održavaju analize u oblasti personala i obuke.

Obraćajući se jutros u Sarajevu na analizi u oblasti personala, brigadna generalica Mekgaha je kazala da je ključni izvor snage svake vojske u njenim ljudima.

– Stoga se trebamo stalno prilagođavati i razvijati, kako bismo privukli i zadržali najbolje i najpametnije, kao i kako bismo bili u stanju odgovoriti na sigurnosno okruženje koje se mijenja. To su izuzetno značajni izazovi. I dok nijedna država nema sve odgovore, naš Savez ima mnogo modela i naučenih lekcija koje mogu pomoći u vašem radu. Podstičem vas da budete hrabri i kreativni u rješenjima koja ćete iznalaziti ove sedmice. I da nastavite ljude stavljati u prvi plan, te da osigurate da svaki vojnik ima koristi od izazovne karijere, karijere koja ispunjava njihove potrebe, kao i potrebe jedinica – kazala je brigadna generalica Mekgaha.

Upravo se čita:  Mijenjaju se "pravila igre": Šta će biti sa dječijim dodatkom?

Oružane snage BiH nastavljaju s obostrano korisnim aktivnostima obuke sa zemljama iz cijelog NATO saveza, od kraćih vježbi do višegodišnjih kurseva obuke.

Sve ove aktivnosti pomažu vojnicima da rade zajedno u kriznim vremenima – ova interoperabilnost je jedan od suštinskih principa NATO-a. Predviđen je rast nivoa i obima obuke u skladu s novim paketom izgradnje kapaciteta u oblasti odbrane (DCB) koji osigurava NATO, a koji će pružiti podršku Ministarstvu odbrane i Ministarstvu sigurnosti u odgovoru na nove izazove i pomoći kako bi svi u BiH bili sigurni, saopćeno je iz NATO-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj unosa 45.000,00 eura, objavila je Carinska uprava Republike...

Još vijesti za vas