Srijeda, 24 travnja, 2024

BiH na 68. mjestu po medijskim slobodama u svijetu

Preporučeno

Na ovogodišnjoj listi organizacije Reporteri bez granica, koja je objavila izvještaj o stanju medijskih sloboda u svijetu, Bosna i Hercegovina je zauzela 68. mjesto, javlja Glas Amerike.

sloboda_medija_ilustracija
Ilustracija

Srbija se nlazi na 63. mjestu, jedno mjesto ispred Hrvatske, Kosovo je na 85. mjestu, Crna Gora je na 113., a Makedonija na 116. mjestu kada je riječ o medijskim slobodama.

Upravo se čita:  Mijenjaju se "pravila igre": Šta će biti sa dječijim dodatkom?

Direktorica vašingtonske kancelarije Reportera bez granica Delfin Algan kaže da je slika medijskih sloboda u balkanskim zemljama veoma mješovita.

“Ono što smo primjetili u tim zemljama i zašto su tako loše rangirane je da i dalje vidimo pravosudni pritisak na medije, zastrašivanje novinara i nedostatak pristupa javnim informacijama”, ističe Algan.

U izvještaju se ocjenjuje da je u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, zabilježen napredak, ali da i dalje ostaju prepreke i stare navike koje nanose štetu nezavisnom novinarstvu.

Upravo se čita:  Osim Selmanovića i Memije: Hapse se specijalci FUP-a koji su čuvali Edina Gačanina u Sarajevu, privodi se i visokopozicionirani šef policije!?

Tri najbolje rangirane zemlje su Finska, Holandija i Norveška, dok se Sjedinjene Američke Države nalaze na 32. mjestu rang liste slobode medija.

(ONASA)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

U Federaciji Bosne i Hercegovine neradni dani za prvomajske praznike bit će 1. i 2. maj. Neradni dani za prvomajske...

Još vijesti za vas