Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

BiH napustilo čak 5.000 zdravstvenih radnika i biće ih još: “Moram otići zbog djece”

Autor:BHRT

Preporučeno

U posljednjih 10 godina našu zemlju napustilo je više od 5.230 medicinskih sestara/tehničara, a samo u prošloj godini iz komore se po osnovu odlaska u inostranstvo iščlanilo njih 150. Uzevši u obzir da oni čine jednu trećinu ukupnog broja uposlenih u zdravstvenom sistemu, posljedice njihovog odlaska su već primjetne.

Odlazak zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljom budućnošću sve je evidentniji. U posljednjih deset godina našu zemlju je napustilo više od 5.000 medicinskih sestara i tehničara, a samo u prošloj godini iz registra komore medicinskih sestara se po osnovu odlaska u inostranstvo iščlanilo njih 150, javlja BHRT.

Elvira Hukić jedna je od mnogih koja pohađa kurs njemačkog jezika. Cilj, otići vani, jer i nakon završene medicinske škole i pravnog fakulteta, nema dana radnog staža u struci nego već 12 godina radi kao trgovac.

“Njemački jezik učim isključivo zbog potrebe. Ko može voljeti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Što meni sa 37 godina treba da se mučim, da lomim jezik, da izgovaram njemački, da se trudim da učim ali moram da bih omogućila bolju budućnost svojoj porodici i sebi”, kaže medicinska sestra i diplomirani pravnik Elvira Hukić.

Upravo se čita:  BiH pogodio zemljotres: "Dobro se osjetio", "Kratko, ali jako"

Broj medicinskih sestara i tehničara koji razmišljaju kao Elvira iz dana u dana sve je veći. U posljednjih 10 godina našu zemlju napustilo je više od 5.230 medicinskih sestara/tehničara, a samo u prošloj godini iz komore se po osnovu odlaska u inostranstvo iščlanilo njih 150. Uzevši u obzir da oni čine jednu trećinu ukupnog broja uposlenih u zdravstvenom sistemu, posljedice njihovog odlaska su već primjetne.

“Primijetili smo da nam nedostaje operativaca, da nam nedostaje stručnih kadrova, da nam nedostaje kadrova koji mogu trenutno odgovoriti u određenom obimu posla. Neka radna mjesta su zamijenjena prekvalifikovanim kadrovima, dosta vremena treba da se osposobi taj mladi kadar”, rekla je predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara u ZDK Sabina Čolić.

Upravo se čita:  Nastavak priče o majstoru Muhamedu koji je čekićem polupao prozore nakon što mu nisu plaćeni radovi: "Završio u policiji, prijeti mu robija"

“Na neki način dolazimo u situaciju da se mi ustvari školujemo u srednjim medicinskim školama i na fakultetima za neku drugu državu”, mišljenja je Nino Hasanica, diplomirani medicinski tehničar.

S druge strane, ne idu samo oni koji nemaju posao, porazna je činjenica da idu oni sa više od 10 godina radnog staža, odnosno već radno osposobljen kadar, ističu iz Komore.

Primjer je Šejla Mujić Begagić, sa 14 godina staža i stalnim zaposlenjem. Ističe, ne ide zbog novca nego sveopšte nestabilnosti u našoj zemlji.

“Čitav sistem u Bosni i Hercegovini je kolaps, počevši od prava zdravstva, a o politici da ne pričam, nijedna zemlja nema pet, predsjednika, tri predsjednika, svi imaju jednog, jedino BiH ima tri, i svađaju se ko će zastavu da nosi, koja će zastava da visi, a tolika problematika u državi”, kaže diplomirana medicinska sestra Šejla Mujić-Begagić.

Upravo se čita:  Humani čin pripadnika Oružanih snaga BiH: Vojnici Asmir i Eldin pružili prvu pomoć vozaču povrijeđenom u nesreći u Salakovcu

“I meni će biti jako teško otići, biće mi teško ostaviti porodicu, biće mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići zbog svoje djece, moja djeca nemaju ovdje budućnost, nemam je ni ja. Ako postoji prilika negdje tamo da djeca imaju bolju budućnost, da odrastaju u zdravijoj i sigurnijoj sredini. Zašto ja to svojoj djeci ne bih omogućila?”, dodaje Elvira Hukić.

Iako nema preciznih zvaničnih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli da žive i rade u drugim državama, prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije BiH našu zemlju je u proteklih 9 godina napustilo pola miliona stanovnika. Taj broj će se, po svemu sudeći, povećavati, jer na času, kojem je prisustvovala ekipa BHRT-a, skoro svi su rekli da će, nakon naučenog njemačkog jezika, zasigurno ići ka zemljama Zapada.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas