Nedjelja, 14 srpnja, 2024

BiH: Plivač kažnjen zbog dopinga

Preporučeno

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je od plivača Fatiha Tahirovića prikupila uzorak urina za doping kontrolu van takmičenja, te je tom prilikom u uzorku pronađena zabranjena supstanca “Vilanterol” koja se nalazi na Listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA – e) za 2020. godinu, u grupi „S3. Beta-2 agonisti“, zabranjenih na takmičenju i van takmičenja. Plivački savez Bosne i Hercegovine je Tahiroviću izrekao kaznu zabrane nastupanja i učestvovanja na takmičenjima u trajanju od 4 mjeseca.

Vilanterol je dugodjelujući muskarinski antagonist. Veže se na beta-2 receptore i uzrokuje opuštanje i širenje mišića u disajnim putevima, što omogućava lakše disanje. Ukoliko se primjenjuje redovno, vilanterol pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva. Također, poboljšava disanje i umanjuje pogoršanje simptoma kod bolesnika sa COPD – om (hronična opstruktivna plućna bolest) i astmom.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine apeluje na sve one sportiste koji koriste lijekove kao terapiju propisanu od strane nadležnog liječnika da obrate pažnju na važeću Listu zabranjenih sredstava („Službeni glasnik BiH“ broj 80/19), te podsjeća da su sportisti lično odgovorni za sve ono što unose u organizam.

S ciljem očuvanja zdravlja sportista i čistog sporta Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, u uslovima pandemije COVID-19, poduzima sve aktivnosti i mjere kako bi sportisti bili redovno testirani i time ispunili međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine preuzete ratificiranjem međunarodnih konvencija i Zakona o sportu u BiH.

Pozivamo sve sportiste na maksimalan oprez i poštivanje mjera nadležnih epidemioloških službi i institucija u vezi sa korona virusom COVID-19.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas