Subota, 20 srpnja, 2024

BiH potpisala grant vrijedan osam miliona sa Svjetskom bankom, evo za šta bi novac trebao biti utrošen

Preporučeno

Grant je odobrio Investicioni okvir za Zapadni Balkan, i njime će upravljati Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Projekat će se provoditi uz podršku Ministarstva komunikacije i transporta BiH.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon potpisali su Sporazum o grantu u iznosu od 8.000.000 eura.

Grant je namijenjen za finansiranje uređenja plovnog puta na koridoru rijeke Save, što podrazumijeva i deminiranje desne obale te predstavlja prvu fazu.

Ovim projektom će se unaprijediti zaštita od poplava i poboljšati prekogranična saradnja u oblasti voda na koridorima Save i Drine.

Upravo se čita:  Traži se hitna reakcija Ministarstva zdravstva FBiH: Sankcionirati neodgovorne roditelje

Grant je odobrio Investicioni okvir za Zapadni Balkan, i njime će upravljati Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Projekat će se provoditi uz podršku Ministarstva komunikacije i transporta BiH.

Dosadašnja ulaganja Svjetske banke u Bosni i Hercegovini iznose više od 2,5 milijardi US dolara kroz 124 finansirana projekata. Trenutni portfolij Svjetske banke iznosi 558,11 milion USD u 14 finansiranih projekata.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

Amidžić se zahvalio Šeldonu za dosadašnju saradnju. Šeldon je izrazio zadovoljstvo i najavio i dalju podršku projektima u Bosni i Hercegovini. Svjetska banka je od 1996. godine imala veoma značajnu ulogu u oporavku Bosne i Hercegovine, koju je zadržala i danas. Ulaganja Svjetske banke odnose se na finansiranje širokog spektra sektora kao što su transport, gasifikacija, deminiranje, stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, javni radovi, poljoprivreda i mikro-finansiranje, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas