Srijeda, 21 veljače, 2024

BiH učestvovala u velikoj policijskoj akciji širom Evrope, 566 uhapšenih

Preporučeno

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura.

U velikoj akciji Europola, u kojoj je učestvovala i BiH, uhapšeno je 566 osoba širom Evrope zbog niza krivičnih djela.

Među uhapšenima je 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem oružjem, te 89 povezanih s drugim krivičnim djelima.

U akciji je učestvovalo 22.488 službenika, a epilog je 163 pokrenutih istraga. Provjerene su 215.273 osobe i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka/paketa.

Zapljene uključuju 84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, sedam karabina, šest sačmarica, četiri komada prepravljenog oružja, dvije vazdušne puške, 20.206 komada municije, te gotovo tonu droge, uključujući 626 kg kokaina, gotovo 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane.

Upravo se čita:  UIO traži firmu za uništavanje 279 oduzetih vozila

Kako su saopštili nadležni, od 13. do 18. novembra, tijela za sprovođenje zakona širom Evrope zajednički su djelovala protiv trgovanja oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima, kao i visokorizičnih kriminalnih mreža.

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura.

“Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage”, saopštio je MUP Hrvatske.

Upravo se čita:  U svijetu sve pojeftinilo, ne i u BiH: Koliko je hrana skuplja nego prošle godine

Španija je koordinisala operativne aktivnosti, a Europol je koordinisao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka.

“Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama. Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a”, dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju, pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna saradnja uključivali su zajednički rad više od 22.000 službenika iz uključenih tijela.

Upravo se čita:  U posljednjih 18 godina BiH po osnovu akciza i putarina na naftu, prikupila je 15,5 milijardi KM

Operacijom se koordinisalo iz međunarodnog koordinacijskog centra uspostavljenog u Skoplju (Sjeverna Makedonija) gdje su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tijela kako bi olakšali međunarodnu saradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.

Nizozemska je na granične prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima s posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

Vlasnici stambene zgrade u sarajevskoj ulici Hadžiabdića 15 prijavili su krađu za sada nepoznate muške osobe koja je iz...

Još vijesti za vas