Utorak, 25 lipnja, 2024

BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Ovakav stav nije bio neočekivan s obzirom na to da Mađarska, posebno njen premijer Viktor Orban, gaji bliske veze sa entitetom RS i Republikom Srbijom.

Mađarska bi uskoro mogla dobiti prvu zvaničnu reakciju iz BiH nakon što je objavila da neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, saznaje Raport.

Naime, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto prekjučer je nakon sastanka s predsjednikom RS Miloradom Dodikom saopćio da ova država neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Szijjarto je istakao da je stav Mađarske da Rezolucija neće pomoći u pomirenju te da ona optužuje jedan narod za genocid, što nije tačno.

Upravo se čita:  Dodik: "Bosanski može samo biti lonac, a možda i kafa, država ne"

Ovakav stav nije bio neočekivan s obzirom na to da Mađarska, posebno njen premijer Viktor Orban, gaji bliske veze sa entitetom RS i Republikom Srbijom.

No, prema informacijama Raporta u Ministarstvu vanjskih poslova BiH već se priprema ‘odogovor’ jer je ovakav stav Mađarske prema Rezoluciji koja govori o kulturi sjećanja, anticivilizacijski i suprotan evropskim stavovima, ali i otvoreno neprijateljski prema BiH.

Upravo se čita:  Višković u panici zbog američkih sankcija: Opet priča da su ugroženi u RS

Tako, prema informacijama Raporta, Ministarstvo vanjskih poslova BiH razmatra raskid saradnje po pitanju obuke diplomata iz BiH u Mađarskoj.

Bila je to ideja koju je predložio sam Szijjarto ministru Elmedinu Konakoviću na njihovom nedavnom susretu u Budimpešti.

– Također sam predložio ministru Konakoviću da na našoj diplomatskoj akademiji obezbijedimo obuku za 50 mladih diplomata iz MVPBiH – kazao je tad Szijjarto.

Upravo se čita:  Počelo gašenje računa firmama sa američke “crne liste”

Takva ideja bila je prihvaćena, no prema svemu sudeći neće biti i realizirana što bi trebala biti poruka Mađarskoj da se bh. diplomate na mogu obučavati u zemlji koja ne priznaje genocid u Srebrenici koji je utvrđen sudskim presudama međunarodnih sudova.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas