Petak, 1 ožujka, 2024

Biljana Plavšić odbila da svjedoči u Karadžićevu korist, nije je ničim zadužio

Preporučeno

Nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, koja je u Hagu priznala krivicu, a zatim osuđena na 11 godina zatvora, rekla je da je odbila da bude svjedok odbrane Radovana Karadžića i dodala da je Tribunal za 20 godina postojanja pokazao skandaloznu selektivnost u procesuiranju zločina.

biljana plavsicU vezi sa činjenicom da je Karadžiću vraćena optužnica za genocid u sedam opština RS Plavšić je kazala da je, kada je prošle godine ta tačka ukinuta, pomislila da je Haški tribunal krenuo, koliko-toliko, dobrim putem, ali ne ni za Karadžića ili za Republiku Srpsku ili srpski narod, već dobrim putem za pravdu.

„Medutim, očigledno sam bila u krivu“, konstatovala je ona dodajući da se u slučaju Karadžića izvlači gorak zaključak da je bilo nepotrebno nametati i ovu tačku optužnice, kada je već suočen sa nizom drugih, dovoljno teških optužbi.

Upravo se čita:  Nije prijavio gotovinu na granici: Kod vozača u torbici i džepovima trenerke i jakne pronađeno 28.420 eura i 9.800 dolara!

„Od samog početka rada Tribunala bilo je dovoljna osnova da se izrazi sumnja u iskrenost formiranja takve internacionalne institucije. Pri tom, neću da kažem da možda u Haškom tribunalu nema takvih tendencija, jer sam i sama vidjela niz dokumenata u kojima stoji formulacija “bosanski Srbi”. Uvijek sam se protivila takvim “formulama” naglašavajući da je odgovornost isključivo individualna“, objasnila je Plavšić.

Ona je kazala da joj uopšte nije jasno zbog čega Srbi tako olako prihvataju stanovište koje zdušno zagovaraju upravo muslimani.„Kompletan politički vrh u Sarajevu tvrdi da se u Hagu sudi Republici Srpskoj. To i mi ponavljamo, ali uz rečenicu koja je meni neshvatljiva: “Republika Srpska se brani u Hagu”. Gde nam je pamet da tako nešto potenciramo? Bogu hvala da se tamo ne brani Republika Srpska. Republika Srpska se brani u Banjoj Luci i brani je Dejtonski sporazum.

Upravo se čita:  Otac Koste K. pred Sudom iznio šokantnu tvrdnju

Međutim, svi treba da se zapitamo zbog čega neki ljudi smatraju da su personifikacija jednog naroda i jedne države i da ako oni budu osuđeni, da će to biti kraj i za taj narod“, rekla je Plavšić.

Što se tiče svjedočenja na suđenju Karadžiću ona je istakla da je kontaktirana, ali da je poručila da nije u stanju da bude svjedok.„Previše sam stara, teško sam pokretna, a tu i tamo imam trenutke kada osjetim da dobro i ne pamtim. Nekada sam bila specijalista da se sjetim svake pojedinosti, ali se godinama to polako gubi, a vjerovatno su tome doprinijeli i uslovi u kojima sam bila u zatvoru u Švedskoj… Smatram da se tamo sudi Radovanu Karadžiću kao što se sudilo Biljani Plavšić, a taj čovjek me nije ničim zadužio. Ničim dobrim, a ja ipak nisam svetac, već samo čovek“, podvukla je ona.

Upravo se čita:  MUP RH objavio snimke: Vozači iz BiH probijaju rampe na granici, policajka se bacila u stranu da izbjegne udar

(Tanjug)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas