Nedjelja, 25 veljače, 2024

Bill Gates prognozira: Postoji šansa da izbije nova pandemija

Autor:Srna

Preporučeno

Objasnio je da bi sljedeća pandemija mogao biti grip, nova vrsta virusa iz porodice koronavirusa, pa čak i virus koji napravi čovjek, što je nazvao „vrlo zastrašujućim scenariom“

Suosnivač Microsofta milijarder Bil Gates smatra da postoji 50 posto šanse da se u sljedećih 20 godina pojavi nova pandemija i da će njeno porijeklo vjerovatno biti prirodno.

Upravo se čita:  Novi zakon u EU stupio na snagu: Velike promjene na internetu, evo šta čeka influensere

„Ljudska populacija raste i zadiremo u sve više ekosistema. Zato prognoziram da postoji 50 posto šanse da ćemo imati novu pandemiju prirodnog porijekla u sljedećih 20 godina, kao rezultat klimatskih promjena“, rekao je Gejts.

Gates, koji je nedavno objavio knjigu „Kako sprečiti sljedeću pandemiju“, objasnio je da bi sljedeća pandemija mogao biti grip, nova vrsta virusa iz porodice koronavirusa, pa čak i virus koji napravi čovjek, što je nazvao „vrlo zastrašujućim scenariom“, prenosi Srna.

Upravo se čita:  Oženio se sin Ejupa Ganića: Emir i Delila sudbonosno "da" izgovorili u krugu najbližih prijatelja

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prijavila je u aprilu da je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu premašio 500 miliona.

Gates je bio aktivan učesnik globalnih napora distribucije dijagnostike, lekova i vakcina protiv koronavirusa, putem svoje “Fondacije Bil i Melinda Gates”, kao i u saradnji sa UN.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović: BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je povodom druge godišnjice ruske agresije na Ukrajinu ponovo podvukao podršku ukrajinskoj borbi za...

Još vijesti za vas