Nedjelja, 21 travnja, 2024

Bivšem direktoru UIO potvrđeno pet i po godina zatvora, oslobođena za pranje novca

Preporučeno

Izricanje drugostepene presude uslijedilo je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina.

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) danas je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine oslobođen za pranje novca.

Također, potvrđena je presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora, te mu se oduzima 1,7 miliona vrijedna imovina.

U izjavi za medije Čaušević je kazao kako je napravedno osuđen za primanje dara.

“Prije više od 10 godina je započeo ovaj proces. Nezananje je uništilo civilizaciju, pa pokušalo da uništi i mene. Nadam se da će tužioci Oleg Čavka i Dubravko Čampara odgovarati za zločin koji su počinili. Prije 10 godina su slagali da sam zaradio u životu 570 hiljada i da imam svu tu imovinu. Namjerno su zanemarili 20 godina mojih staža do tada. Od toga sam bio tri direktorske pozicije i to preko pet godina. Zanemarili su i tri stana koja sam do tada imao, kao i iznos na računu od 230 hiljade”, kazao je.

Upravo se čita:  Transparency International o samovolji režima u RS-u: Otvara se prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije, a BiH se uvodi u neizvjesnost

Izricanje drugostepene presude uslijedilo je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina.

Podsjećamo, Čaušević je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca u maju, a Apeliciono vijeće Suda BiH u oktobru 2022. godine je ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist.

Upravo se čita:  Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Kazna mu je tada smanjena sa devet na pet i po godina zatvora.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužilaštvom.

Upravo se čita:  Mijenjaju se "pravila igre": Šta će biti sa dječijim dodatkom?

Inače, Čaušević je uhapšen u junu 2014. godine zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i uposlenici carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Suđenje je počelo 2017. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

Zdravstveni centar Vranje još uvijek se nije oglasio zvanično saopštenjem o smrti porodilje koja je prije nekoliko dana preminula...

Još vijesti za vas