Petak, 1 ožujka, 2024

Bivši muftija, imam i čelnik Medžlisa osumnjičeni za zloupotrebu od 1,5 miliona KM

Preporučeno

Tužilaštvu u Banjoj Luci podneseni su izvještaji protiv A. H. iz Čelinca i O. K. iz Banja Luke koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica te Zeničanina M. S. koji se sumnjiči da je počinio krivično djelo zaključenje štetnog ugovora.

Službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli su Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv tri osobe, među kojima je i bivši banjalučki muftija, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili dva krivična djela i nanijeli materijalnu štetu od 1,5 miliona KM.

Upravo se čita:  Lidija poslije šest godina upoznala roditelje svoje donorke Lejle

Oni su kako se nezvanično saznaje sklapali ugovore bez znanja ostalih članova IO te prodavali zemljište na području Grada Banja Luka trećim licima za izgradnju objekata stambenih ili poslovnih objekata.

Tužilaštvu u Banjoj Luci podneseni su izvještaji protiv A. H. iz Čelinca i O. K. iz Banja Luke koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica te Zeničanina M. S. koji se sumnjiči da je počinio krivično djelo zaključenje štetnog ugovora.

“Prijavljena lica sumnjiče se da su navedena krivična djela počinila u toku 2016. godine obavljajući poslove predstavnika i odgovornih lica u Islamskoj vjerskoj organizaciji u Banjoj Luci te istoj pričinili materijalnu štetu u iznosu od oko 1.500.000 KM”, stoji u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Upravo se čita:  Poznato ko je poslao jezivu prijeteću poruku "danas ću pucati po svojoj školi"

Tokom 2016. godine na funkciji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka bio je Zeničanin Muhedin Spahić dok je Osman Kozlić u to vrijeme bio muftija banjalučki. Almir Hodžić je 2016 godine bio na funkciji predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Osman ef. Kozlić je 10. septembra 2020. godine razriješen dužnosti muftije Islamske zajednice Bošnjaka za Evropu, a kako je navedeno u odluci reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, smijenjen je zbog propusta u radu na mjestu banjalučkog muftije.

Upravo se čita:  KCUS zapošljava veliki broj radnika na neodređeno vrijeme: Saznajte ko ima prednost

Odluka je donesena nakon što su članovi Rijaseta i Vijeća muftija prihvatili izvještaje komisije koja je izvršila pregled stanja vakufske imovine u Banjoj Luci, kao i finansijski izvještaj u vezi s navedenim procesima transformacije vakufa. Ti propusti u radu su uzrokovali ozbiljnu materijalnu štetu na imovini Islamske zajednice u Banja Luci, što je opredijelilo reisu-l-ulemu da donese odluku o razrješenju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas