Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Bivši premijer se oglasio iz “Vojkovića”: Naši penzioneri opet stavljeni na marginu, a nametnuta vlast morala bi im odgovoriti gdje je potrošila 79,5 miliona KM

Preporučeno

Bivši premijer entiteta FBiH Fadil Novalić, koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog slučaja "Respiratori", oglasio se na Facebooku.

“Naši penzioneri opet su stavljeni na marginu, a nametnuta vlast morala bi im makar odgovoriti gdje je potrošila 79,5 miliona KM namjenjenih za povećanje penzija!?

Kada smo 2018. godine u partnerstvu s penzionerima donijeli reformski Zakon o PIO, članovima od 78. do 82. definirali smo povećanje penzija.

Član 79. je odredio redovno usklađivanje, odnosno obavezno povećanje u zavisnosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI).

Ovaj član garantira povećanje penzija na način da opći rast boljitka društva (koji je definiran rastom BDP-a) prati i primanja penzionera i da se uskladjivanjem eliminira negativan utjecaj rasta cijena”, stoji u njegovom postu.

Upravo se čita:  Preminuo jedan od učesnika Marša mira

On je pojasnio da je svojevremeno insistirao da se penzije redovno usklađuju sa ostalim primanjima te da je, stoga, u Zakon ubačen i član 80.

“On omogućava Vladi i vanredno povećanje penzija onda kada postoji rast BDP i suficit PIO budžeta.

Taj član je glavni faktor realnog povećanja penzija, tj. popravljanja statusa penzionera.

U aprilu 2023. godine, kada je nasiljem nad Ustavom nametnuta Vlada Federacije BIH, prihodi Federalnog zavoda PIO od doprinosa za PIO i prihodi po osnovu drugih propisa su bili veći od rashoda za 79,5 milona KM. Sukladno Zakonu o PIO i ostalim pozitivnim propisima ta sredstva su se mogla potrošiti samo za isplatu penzija.

Upravo se čita:  Ako radite na crno u BiH dobit ćete mizernu kaznu, a u Njemačkoj čak 10 godina robije

Ova Vlada je Rebalansom Budžeta ta sredstva preusmjerila u druge namjene, uglavnom za namirenje raznih “apetita” stranaka, skupina i pojedinaca u Parlamentu Federacije koji je upravo zbog tih finansijskih interesa podržavaju.

Obzirom da se prihodi FZ PIO u skladu sa čl. 125. i 130. Zakona o PIO ne smiju trošiti za druge namjene osim za isplatu penzija i troškova Zavoda, kršenjem ovog zakona prekršen je i Zakon o Budžetima, sasvim je jasno da je penzionerskih 79,5 miliona KM nezakonito potrošeno”, upozorio je Novalić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas