Srijeda, 24 srpnja, 2024

Blagodati vitamina D za koje sigurno niste znali

Preporučeno

Svi znamo da nam vitamin D može smanjiti rizik da ne zakačimo prehladu ili pokupimo virozu, ali on nam pomaže u još mnogočemu. Iako je sunčanih intervala sve više nemojte se naglo odricati suplemenata

Foto: Lifepress magazin
Foto: LifePress magazin

Vitamin D poboljšava mišićnu funkciju. Nedavno sprovedena istraživanja potvrdila su vezu između vitamina D i mišićne funkcije, uključujući oporavak od povreda kao i svakodnevne aktivnosti. Isto istraživanje pokazalo je i da nedostatak vitamina D može da utiče na psihičku izmorenost i snagu u mišićima kao i nagli dobitak kilograma.
Pored toga što dobro utiče na mišiće, vitamin D proizdvodi leptin, supstancu koja našem mozgu i stomaku šalje signale da smo siti i suzbija apetit što automatski pozitivno djeluje na smanjenje kilograma.

Sa dovoljnim unosom vitamina D ne samo da ćete se bolje osjećati nego ćete i lakše disati. Naime, istraživanja su pokazala da dovoljan unos vitamina D uveliko olakšava plućnu funkciju. Čak se navodi da može da zaštiti pluća pušača od nekih štetnosti duhanskog dima.

Vitamin D može nam smanjiti nivo insulina, a povećati nivo serotonina u organizmu što poboljšava imunitet, kontroliše apetit i pomaže pri sagorjevanju kalorija. Studija koje je sprovedena prošle godine u Londonu pokazala je da suplementi vitamina D mogu pomoći pacijentima koji pate od hipertenzije pri snižavanju visokog krvnog pritiska. Isto tako dokazano je da nedostatak vitamina D kod žena u perimenopauzi može da poveća rizik od kasnijeg nastanka visokog krvnog pritiska.

Provodite vrijeme na suncu, i uzimajte vitamin D!
(LifePress magazin)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas