Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Bliži se kraj roka kojeg je postavio visoki predstavnik: Kako će glasati državni poslanici?

Preporučeno

Zastupnici iz Kluba SDA uputili su 21. decembra u hitnu parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnosi na integritet izbornog procesa.

Još nekoliko dana je ostalo do isteka roka, koji je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt dao domaćim političarima da donesu izmjene Izbornog zakona BiH, a koje se tiču integriteta izbornog procesa. Ako političari to ne urade, visoki predstavnik će nametnuti te izmjene.

Inače, Izborni zakon je jedan od uslova koji pred Bosnu i Hercegovinu postavlja Evropska unija, a iduće godine su lokalni izbori u BiH. Kako će glasati državni poslanici?

Podrška od SNSD-a i HDZ-a će izostati, jer se i jedni i drugi protive nametanju ovog zakona i izmjena. Naime, ako do nametanja izmjena Izbornog zakona dođe, Republika Srpska će usvojiti svoj zakon i provesti lokalne izbore, najavljuju iz SNSD-a.

S druge strane, iz HDZ-a traže da se pored tehničkih izmjena rješava i pitanje legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu, javja BHRT.

-Centralna izborna komisija je uzurpirala pravo da odlučuje i provodi izbore za predsjednika Republike Srpske, Skupštinu RS i da provodi izbore za lokalne zajednice. To nije u nadležnosti CIK-a. Mi ćemo donijeti zakon i mi ćemo provesti lokalne izbore. Kažu oni: Nećemo priznati. Dobro, ne morate. Mi ćemo ih priznati. Sve i jedna opštinska komisija će odbiti Centralnu izbornu komisiju. Mi imamo tu moć da to uradimo, i mi ćemo provesti izbore po našim pravilima, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

-Zašto bi neko u ime nas donosio bilo koje zakone i zakonska rješenja, što znači na nama je taj posao. Kada govorimo o integritetu izbornog procesa, zar ima veće ugroze integriteta izbornog procesa od lažnog predstavljanja u institucijama BiH. Neko kaže da je hrvatski član Predsjedništva, ide po svijetu, a nije dobio ni jedan posto glasova Hrvata, kakav je to integritet izbornog procesa, navodi lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Trojka podržava

SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

“Uvođenje novih tehnologija ne samo da bi povećalo transparentnost već bi imalo i pozitivan efekat na same građane i njihovo povjerenje u izborni proces i važnost svakog glasa”, ističu iz Trojke

A vrijeme ističe… Koliko će ozbiljno ovom pitanju, koje treba riješiti izborne neregularnosti, pristupiti državni parlamentarci?

-Bez usvajanja paketa integriteta i bez tehničkih izmjena, neko će reći tehničke, za mene su to suštinske izmjene Izbornog zakona, izborni proces će biti obesmišljen do kraja. Onaj izborni rezultat koji se na kraju utvrđuje, potvrđuje, koji je evidentiran nije odraz pravog stanja izborne volje građana koji su glasali, smatra Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PDP).

-Ovdje nikad nije bilo dovoljno regularnih izbora, da li je to uticalo na rezultat ili nije, ali je svaki put enorman broj izbornih krađa, prevara i to na određenim mjestima, ja ne krivim Izbornu komisiju, kaže poslanik SDS-a u PD PSBiH Mladen Bosić.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

Reagovala i SDA

Zastupnici iz Kluba SDA uputili su 21. decembra u hitnu parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnosi na integritet izbornog procesa.

-Rješenje svih ovih problema o kojima smo svi iznosili pojedinčane stavove i primjedbe i uglavnom adresirali na sedam članova CIK-a, jedino rješenje je, znači, izmjena Izbornog zakona koja evo traje već deceniju, navodi predsjedavajući Kluba poslanika SDA u PD PSBiH Šerif Špago.

Izmjenama Izbornog zakona predloženo je, između ostalog, uvođenje elektronske identifikacije birača otiskom prsta i optičko čitanje glasačkih listića. Predviđena je izrada studije izvodljivosti koja se tiče nabavke nove tehnologije.

Visoki predstavnik naglasio je da ono što traži od državnog parlamenta nije povezano sa drugim pitanjima Izbornog zakona BiH, kao što je izbor članova Predsjedništva BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas