Srijeda, 21 veljače, 2024

Booking im izvor informacija: Inspektori kontrolišu apartmane, izrečene i kazne za izdavanje nacrno

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

U slučaju kršenja Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, predviđene su kazne od 1.500 do 15.000 maraka za pravno lice. Građani koji se nezakonito bave izdavanjem stanova i apartmana kaznit će se od 150 do 1.500 maraka.

Inspektori tržišno-turističke inspekcije Kantona Sarajevo počeli su sa kontrolom izdavanja apartmana i stanova koje se nude putem interneta i kontrolišu sve apartmane i stanove za koje dobiju dokaze da se nezakonito izdaju.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP) do sada su izvršili 25 kontrola na lokalitetu Babin do Bjelašnica u Općini Trnovo. Kontrolisani su i pravna i fizička lica koji su putem službene stranice Booking.com oglašavaju pružanje usluga smještajnih apartmana.

Zbog neposjedovanja odobrenja za rad za pružanje usluge smještaja, prema fizičkim licima inspektori su do sada djelovali izdavanjem pet prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 750 maraka, a doneseno je i pet rješenja o zabrani rada. Za četiri subjekta nadzora inspektorima je predočeno odobrenje za rad, dok za ostali dio subjekata inspekcijski postupci još nisu okončani.

Upravo se čita:  Osuđen sarajevski policajac: Ukrao i potrošio 80.000 KM, dobio godinu zatvora

– Pozivamo pravna i fizička lica koja se bave uslugama smještaja da svoje poslovanje usklade sa postojećim zakonskim propisima, a također pozivamo i zvaničnu Booking.com stranicu da omogući oglašavanje samo onih koji posjeduju odobrenje za rad, a da izbjegnu promoviranje nezakonitog i nelegalnog rada. Naznačavamo da će tržišno-turistički inspektori u kontinuitetu nastaviti sa radom u ovoj oblasti, a što uključuje i eventualnu saradnju sa internetskom stranicom Booking.com – upozoravaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

U slučaju kršenja Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, predviđene su kazne od 1.500 do 15.000 maraka za pravno lice. Građani koji se nezakonito bave izdavanjem stanova i apartmana kaznit će se od 150 do 1.500 maraka.

Upravo se čita:  Evo kad ”udara” prvo džemre i šta koje znači

– Inspektor je ovlašten da izvrši inspekcijski nadzor u stambenoj prostoriji, uz prethodno pribavljeno naredbu nadležnog suda, ako sazna da se određena stambena prostorija nezakonito izdaje – poručuju iz KUIP-a.

Kako bi se osiguralo efikasnije korištenje turističkih potencijala u KS, a uzevši u obzir da prihodi od turizma daju veliki doprinos razvoju privrede poseban akcenat tokom cijele 2023. godine bio je upravo na ovoj oblasti, ističu iz KUIP-a.

– Prema preliminarnim podacima godišnjeg izvještaja tržišno-turistički inspektori izvršili nadzore nad radom 418 objekata koji pružaju uslugu smještaja u Kantonu Sarajevo, s tim što se poseban akcenat stavio na prijavu boravka osoba koja koriste usluge noćenja, odnosno na obračun, naplatu i uplatu boravišne takse. U izvršenim inspekcijskim nadzorima tokom 2023. godine utvrđeno je da je obračunata i uplaćena boravišna taksa u iznosu od 649.488 maraka. U slučajevima gdje su inspektori utvrdili prekršaje, poduzete su zakonom predviđene mjere, odnosno izdato je 59 prekršajnih naloga, tri rješenja o otklanjanju nepravilnosti i tri rješenja o zabrani rada. Intenziviranim djelovanjem inspekcije na okolnosti plaćanja članarine Turističkoj zajednici, koju su dužni plaćati obavezni i dobrovoljni članovi, zavisno od pravnog statusa, uplaćena je članarina u iznosu od 57.569 maraka. Za utvrđene nepravilnosti izdato je 14 prekršajnih naloga – kazali su nam u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Građanin je jučer policiji u Glini dobrovoljno predao veliku količinu oružja i municije, objavila je PU sisačko-moslavačka, piše Index.hr. Policiji...

Još vijesti za vas