Nedjelja, 24 rujna, 2023

Borba za čelne pozicije u policijskim agencijama, Knežević bi da ‘produži’ mandat još šest mjeseci

Autor:Patria

Preporučeno

Kako je za Patriju pojašnjeno, i nakon isteka mandata direktora i zamjenika oni ostaju na poziciji sve do imenovanja novih.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine trebao bi vrlo brzo održati novu sjednicu nakon što na jučerašnjoj nije bilo kvoruma za rad i donijeti odluke o raspisivanju konkursa za čelne pozicije u državnim policijskim agencijama.

Direktorima i zamjenicima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije BiH ističu mandati početkom maja. Mirsad Vilić i Zoran Galić završavaju drugi mandat direktora u ove dvije policijske agencije i ne mogu biti birani treći put zaredom.

Kada je riječ o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu mandat ističe Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora SIPA-e, dok je direktor Darko Ćulum imenovan tek u julu 2020. godine.

Upravo se čita:  Minimalna plata u FBiH 1000 KM? Sve su prilike da će tako biti

Inače, nakon što je dužnosti direktora SIPA-e odlukom Vijeća ministara BiH razriješen Perica Stanić 6. decembra 2019. godine, dužnosti i odgovornosti direktora obavljao je Đuro Knežević do imenovanja Ćuluma. Upravo tih šest mjeseci Knežević sada pokušava „oduzeti“ od mandata zamjenika direktora i produžiti sebi ostanak u SIPA-i. Inače ovo je drugi mandat Kneževića na poziciji zamjenika direktora.

Kako je za Patriju pojašnjeno, i nakon isteka mandata direktora i zamjenika oni ostaju na poziciji sve do imenovanja novih.

Za poziciju direktora i zamjenika u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela već ima zainteresiranih kandidata i iz drugih policijskih agencija, a ista situacija je i sa Graničnom policijom BiH.

Upravo se čita:  Pronađen još jedan nesiguran proizvod: Igračka gumena patka povučena s tržišta BiH

FUP bez direktora tri godine

Još jedna pozicija oko koje se lome koplja već tri godine je i mjesto direktora Federalne uprave policije, a nakon odlaska Dragana Lukača u penziju.

Iako je provedena konkursna procedura Vlada FBiH je u junu 2019. godine donijela zaključak kojim se procedura imenovanja neće provoditi dok se ne imenuje nova Vlada FBiH. To se nikad nije desilo, pa je Vlada FBiH ipak glasala pojedinačno o svakom od sedam kandidata i nijedan nije dobio potrebnu podršku.

Nakon što je Vlada FBiH time okončala svoj dio posla Nezavisni odbor počeo je sa razvlačenjem i kupovinom vremena bez donošenja odluke o novom konkursu. U međuvremenu Zoran Galić koji je bio jedan od kandidata za direktora FUP-a tužio je Vladu FBiH, a od suda traži imenovanje na poziciju. Međutim, to ne može biti razlog zašto Nezavisni odbor ne radi svoj posao.

Upravo se čita:  Ljiljani na Vlašiću izazvali burnu reakciju iz entiteta RS

Federalnom upravom policije rukovodi zamjenik direktora Ensad Korman, ali prema odluci Vlade FBiH on obavlja dužnosti v.d. direktora.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH 2. marta će održati novu sjednicu na kojoj bi trebala konačno biti usaglašena odluka i tekst novog konkursa za direktora. Mandat ovom sazivu NO ističe u septembru, a zbog cijele političke i sigurnosne situacije u zemlji potrebno je izvršiti imenovanja čelnih ljudi policijskih agencija.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo