Subota, 10 lipnja, 2023

Boris Trajkovski ipak ubijen?

Nemojte propustiti

Tim koji je oformilo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine će najkasnije za godinu dana prezentirati izvještaj o uzrocima pada aviona u kojem se nalazio makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Podjestimo, Boris Trajkovski je poginuo 26. februara 2004. godine u selu Bitunje, u blizini Mostara. On je tada putovao u službenu posjetu BiH, ali se avion u kojem se nalazio s još sedmero ljudi srušio nedaleko od Mostarskog aerodroma.

Upravo se čita:  Čeka pritvor: Izet Grahović, koji je osvetio brata Hasana, ne progovara

Istraga koja je provedena nakon tog incidenta nije zadovoljila makedonsku stranu, koja je tvrdila da je Trajkovski praktično ubijen zbog greške kontrolora letenja Aerodroma u Mostaru, tvrdi sarajevski Avaz.

Kontrolori letenja u to vrijeme bili su pripadnici SFOR-a.

Nezadovoljne nalazima bh. istrage, makedonske su vlasti formirale svoju komisiju koja je šest godina istraživala cijeli slučaj. Obiman rad skupili su u nekih 20 knjiga, a pokazali su da je Trajkovski ustvari ubijen.

Upravo se čita:  Haos u Ukrajini: Uništena važna brana kod Hersona, panična evakuacija u toku

Omer Kulić, savjetnik ministra saobraćaja i komunikacija Damira Hadžića, na čelu je novog istražnog tima. U razgovoru za “Dnevni avaz” on navodi da očekuje da se u narednih šest do 12 mjeseci okonča istražni postupak i rezultati prezentiraju kako zainteresiranim stranama tako i javnosti.

– Radit će se u pet timova sa stručnjacima iz BiH, Makedonije, Hrvatske, Srbije, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Mi smo već počeli s poslom. Imali smo detaljnu prezentaciju nalaza makedonskog istražnog tima, a sada nam predstoji provjera informacija kojima raspolažemo, ekspertize… Radit ćemo i simulirani let, neke dokaze nositi na analizu u SAD-u i još neke zemlje. Nije isključeno da se tokom posla formiraju i novi timovi ili da se postojeći prošire novim ljudima – kaže Kulić za Avaz.

(Avaz/Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo