Srijeda, 29 svibnja, 2024

Bosanac na čelu maloljetničke bande koja je sijala strah po ulicama Beča: “Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu”

Preporučeno

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu.

Austrijski mediji danas su objavili dijelove optužnice protiv maloljetničke bande koja je sijala strah po ulicama Beča, a na čijem se čelu nalazio državljanin Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvoosumnjičeni u optužnici koja je nedavno podignuta.

Na telefonima maloljetnika pronađeni su brojni inkriminišući dokazi, uključujući i snimak gdje se maloljetnik iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gdje je boravio septembra, 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, čime se ovaj maloljetni državljanin BiH hvalio.

Upravo se čita:  Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini, pod ovim uslovima

Prema optužnici, taj eksplozivni materijal držali su par sati u džamiji u Meidlingu, a zatim su ga premjestili na drugo mjesto.

Bh. državljanin se hvalio da će napraviti eksplozivnu napravu od dva kilograma.

– Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan, navodno je on rekao na jednom snimku.

Podsjetimo, osumnjičeni, njih 10 dobio od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce.

Upravo se čita:  Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini, pod ovim uslovima

Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS).

Upravo se čita:  Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini, pod ovim uslovima

Kao prvoosumnjičeni u optužnici se navodi 17-godišnji bh. državljanin, koji je već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloljetnika se također navodi da je pisao “tekstove koji veličaju nasilje”, prenose Nezavisne.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas