Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Bosanac na prevaru uzimao socijalnu pomoć od Švicarske, šteta veća od 100.000 franaka

Preporučeno

Kako prenose švicarski mediji, nakon sumnje i sprovedene istrage utvrđeno je da je državljanin Bosne i Hercegovine godinama primao socijalnu pomoć, na koju nije imao pravo.

Švicarske vlasti otkrile su ozbiljan slučaj prevare koja se odnosi na nezakonito primanje socijalne pomoći, a zbog koje je država oštećena za više od 100.000 franaka.

Naime, kako prenose švicarski mediji, nakon sumnje i sprovedene istrage utvrđeno je da je državljanin Bosne i Hercegovine godinama primao socijalnu pomoć, na koju nije imao pravo.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

On je, kako prenose mediji, od socijalne službe svjesno prikrio da ima redovna primanja i imovinu. Riječ je o slučaju koji je otkriven nedavno, u gradu Naters.

 

Naime, ovakve prevare nisu rijetkost, ali su posljednjih godina prilično suzbijene redovnim posjetama radnika socijalnih službi. Njihov zadatak je da redovno utvrđuju činjenično stanje na terenu. Primjera radi, svaka kupovina imovine ili dodatno primanje, prema švicarskom zakonu, mora se prijaviti nadležnim socijalnim službama jer se u tom slučaju mijenja status primaoca socijalne pomoći.

Upravo se čita:  Ovo je najopasniji posao u Njemačkoj, svakih pet dana pogine jedan radnik: Rade ga mnogi Bosanci i Hercegovci

Ovo nije prvi ovakav slučaj čiji su akteri osobe iz Bosne i Hercegovine.

Tako su mediji prije nekoliko godina zabilježili slučaj bh. porodice koja je u Švicarskoj primala socijalnu pomoć, a u Bosni i Hercegovini su u to vrijeme kupili čak tri kuće. Oni su tada osuđeni uslovno i kažnjeni visokom novčanom kaznom.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas