Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Bosanac štrajkom glađu promijenio zakone u Austriji

Preporučeno

Zahvaljujući Samiru Kešetoviću, tridesetosmogodišnjem Bosancu porijeklom iz Srebrenika koji više od 20 godina živi u Austriji, u toj zemlji nedavno su na snagu stupile izmjene porodičnog zakona koje reguliraju pitanje starateljstva nad djecom razvedenih roditelja, javio je danas Dnevni avaz.

Samir Kešetović (Foto: Meinbezirk.at)
Samir Kešetović (Foto: Meinbezirk.at)

Kešetović, koji je i sam otac djeteta iz razvedenog braka, godinama se borio za starateljstvo nad sinom, a nerijetko i za pravo da ga viđa.

Kada nisu pomogli ni brojni sudski procesi ni hiljade dopisa koje je uputio nadležnima, pažnju vlasti i evropske javnosti, o čemu je pisao i “Avaz”, na neuređenost zakonodavstva u oblasti starateljstva u toj zemlji Kešetović je krenuo štrajkom glađu ispred zgrade Okružnog suda u Sankt Peltenu, gradiću udaljenom 66 kilometara od Beča, tačno prije godinu.

Upravo se čita:  Upozorenje Meteoalarma za subotu: Poduzmite potrebne mjere za svoju sigurnost, mogući kvarovi na infrastrukturi

Kešetović, koji ovih dana boravi u posjeti rodbini u BiH, kaže da je zadovoljan onim što je postigao i da je oko 80 posto zahtjeva čije je ispunjenje tražio kao otac djeteta razvedenih roditelja uvršteno u novi zakon.

– Najvažnije je da ubuduće neće nekažnjeno prolaziti praksa mnogih razvedenih roditelja da zabranjuju onom drugom viđanje djeteta. Bitno je i to što će se puno podrobnije utvrđivati i provjeravati pravo na starateljstvo, što uz posredstvo suda uključuje i mogućnost ljekarskog vještačenja oba roditelja – ističe Kešetović, dodajući da je najvažnije od svega da se zakon promijenio isključivo u interesu djeteta.

Upravo se čita:  Vijeće ministara odbilo 11. juli proglasiti Danom žalosti, Košarac uložio veto

Kešetović kaže da mu je žao što nije prihvaćen njegov zahtjev da se austrijskim bakama i djedovima zakonski daju veća prava nad unucima koje oni, uprkos velikoj ljubavi, rijetko ili nikako ne viđaju ukoliko nakon razvoda njihove snahe ili zetovi dobiju starateljstvo nad djecom.

– To je čest slučaj i nastavit ću se boriti i za njihova prava – najavljuje Kešetović, koji je zaposlen u jednoj klinici u Sankt Peltenu, a i politički je aktivan u stranci Zelenih, čiji je i vijećnik u tom gradu.

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

Tokom štrajka glađu Kešetović je imao veliku medijsku, ali podršku građana, naročito austrijskih očeva koji su bili uskraćeni za svoja prava.

Zbog njegove nesebične borbe i doprinosa u borbi za prava djece, njemački mediji koji su, također, pratili njegove aktivnosti 2011. godine proglasili su ga najboljim ocem u Austriji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas