Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Bosanac varao socijalni sistem Austrije: Primao pomoć a imao posao

Preporučeno

Istražioci su takođe utvrdili da 58-godišnjak svoje boravke u inostranstvu, u svom drugom domu, nije prijavljivao nadležnim organima i da je za to vrijeme nezakonito primao pomoć od službe za zapošljavanje

Austrijski mediji prenose još jedan slučaj prevare sa primanjem socijalne pomoći za nezaposlene, a čiji su akteri državljani Bosne i Hercegovine.

Najnoviji slučaj odnosi se da 60-godišnjeg muškarca koji se 2020. godine prijavio za socijalnu pomoć, koju je uredno primao. Međutim, problem je što on u zahtjevu nije naveo da se bavi komercijalnim iznajmljivanjem stanova, od čega je imao više nego dobru zaradu, pišu Nezavisne.

Upravo se čita:  Porodična drama u Salzburgu: Nasilnik (19) iz BiH prijetio majci

Iz javnog tužilaštva su naveli da je on tako inkasirao 7.569 eura pomoći.

Ipak, slučaj koji je izaziva najviše pažnje u posljednje vrijeme je slučaj muškarca koji ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, a koji je takođe otkriven nedavno.

Naime, on je primao socijalnu pomoć od okružnog organa uprave od 2004. godine. Međutim, ono što je bilo sporno jeste da on nije prijavio da je za vrijeme primanja socijalne pomoći, tačnije, 2006 kupio kuću i zemljište u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

Austrijski mediji navode da je ovaj 58-godišnjak imovinu sakrio od opštinskih vlasti uprkos obavezi da je prijavi, nakon čega je nezakonito primao socijalna pomoć.

Istražioci su takođe utvrdili da 58-godišnjak svoje boravke u inostranstvu, u svom drugom domu, nije prijavljivao nadležnim organima i da je za to vrijeme nezakonito primao pomoć od službe za zapošljavanje. Samim ovim, pričinjena je šteta veća od 300.000 evra zbog čega je i prijavljen nadležnom javnom tužilaštvu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas