Subota, 13 srpnja, 2024

Bošnjački povratnici u Trebinju uznemireni: ‘Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju’

Preporučeno

Najava da će policija druge države djelovati na teritoriji Bosne i Hercegovine uznemirila je mnoge, posebno povratnike u entitetu RS

Helikopter sa posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ovog će ljeta biti stacioniran u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine.

Kako je najavio srbijanski ministar Ivica Dačić helikopter će biti korišten za gašenje požara, a najava da će policija druge države djelovati na teritoriji Bosne i Hercegovine uznemirila je mnoge.

Tim povodom, redakciji našeg portala obratio se čitatelj (identitet poznat redakciji op.a.), a njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Današnji događaji u našem Trebinju ne mogu proći nezapaženo, a ni bez reakcije nas, bošnjačkih povratnika. Jutros je policijski helikopter MUP-a Republike Srbije s pripadnicima MUP-a Srbije osvanuo u Trebinju. Bez ispaljenog metka, policija druge države ponovo je prisutna u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Danas hitna sjednica Predstavničkog doma FBiH kako bi se izmijenio zakon i spasio Adnan

Potpisan je memorandum o slobodnom boravku policijskih snaga Srbije u našem gradu s gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i entitetskim ministrom unutrašnjih poslova Sinišom Karanom. Ovaj čin izazvao je duboku zabrinutost među nama, malobrojnim Bošnjacima povratnicima, koji smo se s bolnim sjećanjima vratili u svoje domove. Dobro se sjećamo 1992. godine kada su vojni i policijski sastavi iz Srbije stigli u Trebinje. Prije rata, naš grad je imao više od 5 i po hiljada Bošnjaka, dok nas danas jedva ima manje od 900. I tada su dolazili pod krinkom “sigurnosti i bezbjednosti”, a rezultati njihovog dolaska bili su tragični i razarajući za našu zajednicu.

Na čelu te velikosrpske kolone je tada zajedno sa Slobodanom Miloševićem bio Ivica Dačić. Isti taj Ivica Dačić je danas uz oduševljenje gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i ministra unutrašnjih poslova RS Željka Karana ušetao u Trebinje sa MUP-om Srbije. Današnji dolazak srbijanskih policajaca ne može se shvatiti kao bilo šta drugo osim prijetnje i podsjećanja na najcrnje dane naše nedavne prošlosti. Sve ovo dešava se neposredno nakon izglasane rezolucije o Srebrenici u UN-u, i nama je jako teško pomisliti da je riječ o slučajnosti. Nama, Bošnjacima povratnicima, sve ovo izgleda kao povratak u period 1992-1995, period etničkog čišćenja i genocida.

Upravo se čita:  Najmlađi hafiz u Evropi: Enis Bašić jedan u stotinu miliona, jednom u stotinu godina!

Danas, kada kadrovi Slobodana Miloševića potpisuju memorandum o slobodnom boravku pripadnika MUP-a Srbije sa gradonačelnikom Trebinja, pomislili smo da se ponavlja 1992. godina. Osjećamo se nezaštićeno jer vrata našeg grada Srbiji ponovo otvara naš gradonačelnik, čovjek od kojeg se najviše očekuje da brine o miru i suživotu građana Trebinja. Pozivamo sve institucije države Bosne i Hercegovine da hitno istraže današnje postupke gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i ministra unutrašnjih poslova RS-a Siniše Karana. Ovo je čin koji podsjeća na agresiju i etničko čišćenje.

Upravo se čita:  Pronađena maca za koju je vlasnik nudio 5.000 KM

Pozivamo institucije države BiH na hitnu reakciju, jer BiH se ne brani samo na sastancima u Briselu. Takođe, pozivamo sve bh. patriote da se ujedine u odbrani nas, malobrojnih bošnjačkih povratnika u Trebinje i entitet RS. Pomozite nam dok jos uvijek imate mogućnost!”.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas