Subota, 10 lipnja, 2023

Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan nezavisnosti

Nemojte propustiti

Prije 21 godinu, građani BiH su se opredijelili za nezavisnost. Na referendumu koji je održan na prepopuruku Badinterove komisije, 1992 godine, 64 odsto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

zastava-bih

Referendum je sproveden 29. februara i 1. marta, i označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti i nezavisnosti države, ali nažalost i krvavi rat.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili detaljnu vremensku prognozu: Nemaju dobre vijesti

Nekoliko godina poslije, prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegoveine, Alija Izetbegović kazao je: ” Prvi mart je bio naša sudbina i neumjesno je, pa i grešno, pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje”.

Ovaj dan se smatra među najznačajnijim praznicima u Bosni i Hercegovini, međutim se ne obilježava u svim dijelovima. Dan nezavisnosti je neradni dan na području Federacije BiH, dok je u Republici Srpskoj 1. mart radni dan.

Upravo se čita:  Od danas možemo vozom do mora: Cijena karte je prava sitnica

Svim našim čitateljima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, ponose se međunarodno priznatom i suverenom državom, ekipa Bh-index portala želi sretan Dan nezavisnosti.

(Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo