Utorak, 23 travnja, 2024

Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan nezavisnosti

Preporučeno

Prije 21 godinu, građani BiH su se opredijelili za nezavisnost. Na referendumu koji je održan na prepopuruku Badinterove komisije, 1992 godine, 64 odsto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

zastava-bih

Referendum je sproveden 29. februara i 1. marta, i označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti i nezavisnosti države, ali nažalost i krvavi rat.

Upravo se čita:  MUP RS: Danas ćemo vježbat, nema razloga za uznemirenost građana

Nekoliko godina poslije, prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegoveine, Alija Izetbegović kazao je: ” Prvi mart je bio naša sudbina i neumjesno je, pa i grešno, pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje”.

Ovaj dan se smatra među najznačajnijim praznicima u Bosni i Hercegovini, međutim se ne obilježava u svim dijelovima. Dan nezavisnosti je neradni dan na području Federacije BiH, dok je u Republici Srpskoj 1. mart radni dan.

Upravo se čita:  Prognoze su se nažalost obistinile: Pogledajte šta se jutros desilo sa zasadima u Krajini

Svim našim čitateljima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, ponose se međunarodno priznatom i suverenom državom, ekipa Bh-index portala želi sretan Dan nezavisnosti.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas