Srijeda, 28 veljače, 2024

Bostonski bombaš danas prvi put pred sudom

Preporučeno

Američki student čečenskog porijekla Dzhokhar Tsarnaev danas će se prvi put pojaviti pred sudom pod optužbom da je aktivirao bombe od kojih su tri osobe poginule na maratonu u Bostonu.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Tsarnaev će se večeras po srednjoevropskom vremenu suočiti sa ljudima koji su povrijeđeni od dvije snažne detonacije 15. aprila. Njemu će biti pročitana optužnica u 30 tačaka, a on će morati da se izjasni da li priznaje krivicu ili ne. U napadu koji je zapanjio Ameriku, pored tri poginule osobe, ranjeno je još 264 ljudi, od kojih su neki izgubili obje noge, prenio je AFP.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Tsarnaev je uhvaćen četiri dana kasnije, poslije velike potjere. On se ranjen krio u čamcu u jednom dvorištu u predgrađu Bostona. Njegov stariji brat i saučesnik u napadu Tamerlan poginuo je u okršaju sa policijom dok je pokušavao da pobjegne iz Bostona. U pucnjavi sa braćom Tsarnajev život je izgubio i jedan policajac.

Dzhokhar je na čamcu u kojem se skrivao napisao da je izvršio napad zato što “američka vlada ubija nevine civile” i da “ne može da podnese da to zlo prođe nekažnjeno”. Sedamnaest tačaka iz optužnice kažnjive su smrću ili doživotnim zatvorom.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

(Federalna.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas