Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Bračni par iz BiH osuđen u Švicarskoj zbog masovne prevare sa lažnim identitetima

Preporučeno

Oni su tokom prevare koristili čak 1.000 lažnih identiteta. Kako prenose švicarski mediji, oni su u periodu od 2019. do 2022. godine izvršili 2200 narudžbi, poručivši 4718 artikala.

Bračni par iz Bosne i Hercegovine proglašen je krivim zbog teške komericijalne prevare kojom su došli do robe vrijedne 275.000 franaka, a da je pritom nisu platili.

Kako stoji u presudi, riječ je o krajnje inovativnoj šemi prevare zbog čega je trebalo dugo da im se uđe u trag.

Suprug, koji se vodio i kao idejni tvorac ove šeme prevare, osuđen je na 18 mjeseci zatvora i bit će protjeran iz zemlje na četiri godine. Supruga je osuđena na 21 mjesec uslovno, ali će naredne tri godine biti pod nadzorom.

Inače, oni su tokom prevare koristili čak 1.000 lažnih identiteta. Kako prenose švicarski mediji, oni su u periodu od 2019. do 2022. godine izvršili 2200 narudžbi, poručivši 4718 artikala. Policija Lucerna je saopštila da su prilikom naručivanja koristili lažne identitete, ostavljali lažne telefonske brojeve.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

Prilikom naručivanja, davali bi adresu stanova za koje su znali da su prazni. Dan prije isporuke na sandučićima tih stanova bi ostavljali lažno ime, koje su koristili prilikom narudžbe. Dostavljač bi utvrdio da u stanu nema nikoga i u sanduče im ostavio obavijest da paket podignu u lokalnoj pošti. Prazne stanove su pronalazili preko platforme “homegate.ch”. Navodno, sve pakete su uspjeli podići bez plaćanja.

Međutim, kako savršen zločin ne postoji, tako su im u trag ušle komšinice, koje su čuvale te prazne stanove. Naime, jedna je primijetila da je došla pošiljka za stan u kojem nema nikoga, ali pošiljka je glasila na prezime koje ne postoji u njihovoj zgradi. Ona je uzela pošiljku i ostavila poruku. Kasnije je krišom gledajući vidjela čovjeka koji dolazi do spornog sandučića, uzima poruku i odlazi. Ona mu je zapisala registarski broj auta i prijavila policiji. Tako se klupko prevare počelo da odmotava.

Upravo se čita:  Zamjenik direktora SIPA-e u bjekstvu, osumnjičen za više krivičnih djela

Inače, tokom suđenja se moglo čuti da je supruga teško bolesna te da su joj šanse za oporavak male. Njen suprug je priznao da je nekada imao problem sa ovisnosti o kokainu, ali da se toga riješio, ali je očigledno ova vrsta prevare postala njihova nova ovisnost, jednostavno, nisu mogli da prestanu da naručuju stvari koje sebi, inače, ne bi mogli priuštiti.

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

Pretpostavlja se da je majka kažnjena uslovno zbog teškog zdravstvenog stanja, ali i činjenice da kod kuće imaju dvoje djece o kojima neko mora da brine.

Kako prenose mediji, muškarac, koji je bio glavni u prevari, je već hapšen 2015. i 2017. godine zbog slične prevara. On bi mogao biti dodatno kažnjen sa još pet godina zatvora zbog kršenja odredbi uslovnog otpusta.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas