Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Bradara za njemački javni servis izrekla laž o zločinu u Trusini, oni je demantovali

Nemojte propustiti

Bradara je izjavila kako za zločine nad Hrvatima sela Trusina kod Konjica, koji su počinili pripadnici Armije RBiH, niko nije odgovarao, što nije istina te je i ovaj TV servis i demantovao predsjednicu FBiH

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara je tokom reportaže koju je radio njemački javni TV servis ARD o 30. godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini izrekla tvrdnje koje su iz ovog medija javno demantovali.

Odgovarajući na pitanja novinara ARD-a Bradara je izjavila kako za zločine nad Hrvatima sela Trusina kod Konjica, koji su počinili pripadnici Armije RBiH, niko nije odgovarao, što nije istina te je i ovaj TV servis i demantovao predsjednicu FBiH.

U reportaži koju je ovaj servis objavio na Twitteru Bradara je rekla:

Upravo se čita:  Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler dobitnici "Večernjakovog pečata"

– Istog dana kada se desio masakr u Ahmićima, desio se masakr i u Trusini za kojeg nažalost niko nikada nije procesuiran.

ARD je potom reagirao na Twitteru:

– Nakon što nam je iz više izvora skrenuta pažnja, istina je da smo trebali reći da je osam pripadnika Armije RBiH osuđeno zbog masakra u Trusini. Dakle, izjava Bradare je netačna.

Upravo se čita:  Dodik poručio Murphyu: Mijenjajte oružje za zastrašivanje, mi se ne bojimo bombardera

Za zločine u Trusini, Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

Kada je riječ o Bradari, iz ARD-a su podsjetili i na to da se ona prije nekoliko godina pojavila sa vrhom HDZ-a na dočeku zločinca Darija Kordića kojeg je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr u Ahmićima.

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo