Nedjelja, 21 travnja, 2024

Bradara za njemački javni servis izrekla laž o zločinu u Trusini, oni je demantovali

Preporučeno

Bradara je izjavila kako za zločine nad Hrvatima sela Trusina kod Konjica, koji su počinili pripadnici Armije RBiH, niko nije odgovarao, što nije istina te je i ovaj TV servis i demantovao predsjednicu FBiH

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara je tokom reportaže koju je radio njemački javni TV servis ARD o 30. godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini izrekla tvrdnje koje su iz ovog medija javno demantovali.

Odgovarajući na pitanja novinara ARD-a Bradara je izjavila kako za zločine nad Hrvatima sela Trusina kod Konjica, koji su počinili pripadnici Armije RBiH, niko nije odgovarao, što nije istina te je i ovaj TV servis i demantovao predsjednicu FBiH.

U reportaži koju je ovaj servis objavio na Twitteru Bradara je rekla:

Upravo se čita:  Vrhovni komandant NATO-a: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

– Istog dana kada se desio masakr u Ahmićima, desio se masakr i u Trusini za kojeg nažalost niko nikada nije procesuiran.

ARD je potom reagirao na Twitteru:

– Nakon što nam je iz više izvora skrenuta pažnja, istina je da smo trebali reći da je osam pripadnika Armije RBiH osuđeno zbog masakra u Trusini. Dakle, izjava Bradare je netačna.

Upravo se čita:  Dodik najavio miting: Ne možemo živjeti s Bošnjacima koji nas non stop kleveću

Za zločine u Trusini, Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

Kada je riječ o Bradari, iz ARD-a su podsjetili i na to da se ona prije nekoliko godina pojavila sa vrhom HDZ-a na dočeku zločinca Darija Kordića kojeg je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr u Ahmićima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada...

Još vijesti za vas