Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Bradara za RTV HB: Ne isključujem nemire i nasilje u režiji SDA! Ponašaju se kao djeca kojoj su uzeli loptu

Preporučeno

– Budžet Federacije BiH je šest ili sedam puta veći od državnog budžeta, onda vam je jasno zašto je svima u interes u vlasti Federacije – kazala je Bradara

Dokle se stiglo u procesu uspostave Vlade Federacije BiH? Hoće li se ove sedmice sastati s potencijalnim predsjednikom Vlade Nerminom Nikšićem? Kakve su opcije u igri ako Refik Lendo ne stavi potpis za Vladu u kojoj nema mjesta za SDA? Je li Željko Komšić nakon izolacionističkog govora u povodu Dana nezavisnosti potvrdio da se SDA i DF okreću Rusiji, Kini, Iranu i Turskoj nasuprot Europskoj uniji i SAD-u? Te mogu li žene na ključnim pozicijama promijeniti procese na bolje?

To su bila neka od pitanja za Lidiju Bradaru u njenom prvom intervjuu nakon što je postala predsjednica FBiH dala RTV HB, a kazala je, između ostalog, i zbog čega se SDA grčevito bori za vlast.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

– Budžet Federacije BiH je šest ili sedam puta veći od državnog budžeta, onda vam je jasno zašto je svima u interes u vlasti Federacije. U SDA se ponašaju kao djeca koji se igraju fudbala, pa kad im neko uzme loptu onda se naljute. SDA je izigrala povjerene zbog toga niko neće s njima, ni SDP, ni SNSD, a ni stranke HNS-a – kazala je Bradara.

Na pitanje novinara očekuje li eventualne nemire na ulicama ukoliko SDA ne uspije ući u vlast na nivou FBiH, Bradara je odgovorila kako predugo politički djeluje da bi mislila da neće biti nemira, te kako poziva na dijalog.

– Ne želim ni razmišljati kada bi u ovakvoj situaciji još imali pozive na nemire. Nasilje ne izaziva ništa dobro, treba se okrenuti dijalogu, napraviti vladu FBiH što prije, kazala je Bradara.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Predsjednica FBiH je kazala kako je ona pristalica razgovora, pregovora i mogućih dogovora nego bilo kakve intervencije.

– Mislim da odluke u BiH i o BiH trebaju donositi domaće institucije. Mislim da je ovo 111. izmjena Ustava FBiH. Ja mogu reći da je izmijenjen 111. puta na štetu hrvatskog naroda, kazala je.

Ona je dodala da je Schmidt sada prebacio lopticu na domaće institucije.

– Ono što je ostalo nejasno jeste, ako se neko u BiH ne želi dogovoriti, a svjedoci smo da postoje snage u BiH koje se ne žele dogovoriti i žele izigrati dogovor, naš ustav ne prepoznaje dogovaranje, već predsjednika FBiH koji imenuje vladu uz saglasnost dva potpredsjednika. Ja sam za konstruktivne razgovore i prijedloge, ali ako vam neko kaže ‘neću ništa ako tu nije SDA’ i slušati jednu te istu priču, bojim se da tu nisu konstruktivni prijedlozi. Nadam se da ćemo doći do političkog dogovora za imenovanje Vlade FBiH i mi ga već imamo, kao i parlamentarnu većinu u oba doma parlamenta, izjavila je Bradara.

Upravo se čita:  Nova kapitulacija Milorada Dodika: Predsjednik SNSD-a odustaje od Izbornog zakona RS?

Na pitanje šta ako Schmidt nametne novu izmjenu Ustava FBiH, članica HDZ-a kaže da ne bi smio ugroziti i degradirati, dugoročno, poziciju Hrvata.

– Ona ne smije ugrožavati poziciju, dugoročno, bilo koga i ne smije dugoročno degradirati poziciju hrvatskog naroda. Ako uzmete način izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH I kombinacije, mislim da ima rješenja koja je već nametnuo. Ali ne želim razmišljati u kojem pravcu bi mogao ići, kaže predsjednica FBiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas