Srijeda, 17 srpnja, 2024

Brisel: Lideri EU donose odluku o Bosni i Hercegovini

Preporučeno

Bosanskohercegovački zvaničnici su optimisti i očekuju dobre vijesti iz Brisela. Međutim, konačnu odluku o tome će donijeti Vijeće EU, odnosno lideri država i vlada zemalja članica.

Lideri država i vlada zemalja članica Evropske unije, koji u Briselu danas počinju dvodnevno zasjedanje, odlučiće da li će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju Uniji.

Evropska komisija je 12. marta ove godine i formalno preporučila otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, a predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da je naša zemlja postigla veći napredak od kada je dobila status kandidata, nego u proteklih deset godina.

Upravo se čita:  Guterres: Da sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet bez genocida

Podsjećanja radi, status kandidata za punopravno članstvo u EU dobili smo u decembru 2022. godine.

Magazin Politico citirao je nacrt dokumenta od 19. marta u koji je imao uvid, a prema kojem su evropski lideri spremni dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, prenosi BHRT.

Tekst navodi i uslove za pregovore o pristupanju, dodajući da se sljedeći dio procesa može dogoditi tek “kada se preduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije”, što podrazumijeva više konkretnog napretka Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

“Sve reforme koje smo dogovorili stvarno moraju biti dovršene prije nego što se dogodi bilo kakav sljedeći korak za BiH”, naveo je neimenovani diplomat, prenosi Politico.

Uoči početka samita sedam evropskih zemalja pozvalo je svoje kolege da slijede preporuke Evropske komisije o Bosni i Hercegovini. Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija navele su da bi blok trebao “iskoristiti zamah i trenutnu priliku”, naveo je taj izvor.

Upravo se čita:  Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet, na potezu Dom naroda

Bosanskohercegovački zvaničnici su optimisti i očekuju dobre vijesti iz Brisela. Međutim, konačnu odluku o tome će donijeti Vijeće EU, odnosno lideri država i vlada zemalja članica.

Osim Bosne i Hercegovine, teme samita u Briselu biće Ukrajina, sigurnost i odbrana te situacija na Bliskom istoku.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas