Utorak, 18 lipnja, 2024

Broj penzionera u BiH na historijskom je maksimumu

Preporučeno

Broj penzionera u BiH raste, dok broj radno sposobnog stanovništva pada.

Broj penzionera konstantno raste i uskoro će premašiti broj radnika, piše Večernji list BiH.

Procjenjuje se da će do toga doći već krajem 2025. godine. Prema podacima UN FPA BiH, pretpostavke su da će do 2031. godine broj penzionera biti veći za 96.167. Da bi penzioni sistem optimalno funkcionirao, potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri osiguranika. Taj je omjer u Bosni i Hercegovini dosegnuo historijski minimum te je jedan penzioner na manje od 1,2 radnika.

Zavod za PIO/MIO RS u matičnoj evidenciji zaključno s augustom ima 330.947 osiguranika, što je najveći broj u historiji postojanja RS, saopćeno je iz Zavoda.

Zavod PIO/MIO i u ovoj godini bilježi pozitivne trendove u pogledu poboljšanja odnosa između broja osiguranika i korisnika prava, rasta izvornih prihoda po osnovi doprinosa, strukture korisnika prava, ali i svih drugih parametara koji su važni za samoodrživost i postojanost penzionog fonda RS – navodi se u priopćenju.
U posljednjih osam godina bilježi se i pozitivan trend te blagi rast odnosa između broja osiguranika i korisnika prava koji iznosi 1,19 prema jedan. U osam mjeseci ove godine u pravo je uvedeno 9513 korisnika penzije, od toga 6839 ili 71,89 posto korisnika starosne penzije, 1907 ili 20,04 posto porodične penzije i 767 ili 8,06 posto korisnika prava na invalidsku penziju.

Upravo se čita:  Nana Fata u društvu unuke Azre čestitala Bajram svim muslimanima širom svijeta

Prema podacima Federalnog zavoda za PIO/MIO, broj penzionera koji penzije primaju putem ovog Zavoda u augustu je iznosio 439.489. Mjesec prije broj korisnika iznosio je 438.114, dok su u junu bila 436.843. Spomenimo kako je penziju za decembar, koja je isplaćena 5. januara ove godine, primilo ukupno 434.167 penzionera. Dakle, broj se u osam mjeseci povećao za 5322 korisnika.

Upravo se čita:  Muškarac iz Visokog ogorčen: Pokvario mu se auto na putu iz Slovenije, umjesto 200 morao platit 1.200 eura

Iz mjeseca u mjesec raste broj korisnika penzije i to je očekivano te ne iznenađuje. Do malog pada ponekad dođe početkom godine, kad se dostavljaju potvrde o životu. Rast očekujemo i u idućem razdoblju. Životni vijek naših građana se produljio te će penzionera biti sve više – kazao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za PIO/MIO.

Službeni podaci pokazuju kako je ukupan broj penzionera u FBiH na kraju decembra prošle godine iznosio 434.167, što je za 4622 ili 1,1 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako se navodi u dokumentu “Makroekonomski pokazatelji po kantonima Federacije BiH za 2022. godinu”, u promatranom razdoblju od 2018. do 2022. godine broj penzionera u prosjeku se godišnje povećavao za 1,7 posto. U izvještajnoj godini starija populacija (65+) čini oko 17,1 posto ukupnog stanovništva Federacije BiH, dok penzioneri čine 20,1 posto ukupnog stanovništva u FBiH. Broj zaposlenih na jednog penzionera u FBiH na kraju 2022. godine iznosio je 1,2 i ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu. Koliko BiH rapidno nestaje, pokazuju statistike i istraživanja. Djece se sve manje rađa, a zemlju je napustilo više od pola miliona stanovnika. Iseljava se s prostora cijele BiH.

Upravo se čita:  Nastavak priče o majstoru Muhamedu koji je čekićem polupao prozore nakon što mu nisu plaćeni radovi: "Završio u policiji, prijeti mu robija"

Uprkos određenim demografskim mjerama, koje su u posljednje vrijeme zaživjele na području FBiH, ovaj bh. entitet i dalje se suočava s rapidnim gubitkom stanovništva. Postavlja se pitanje ko će puniti budžet. Šta će biti sa školama ako bude nedostajalo djece, šta će biti sa studentima? Te na kraju krajeva, šta će biti s budućim penzionerima ako više ne bude radno sposobnog stanovništva? To je lanac koji se otvorio i treba raditi prvenstveno na tome da zadržimo građane u svojim državama.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas