Četvrtak, 18 travnja, 2024

Brojni restorani kreirali ramazanske ponude: Iftar za porodicu i do 400 KM!

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Zanimljivo je da pojedini restorani imaju iftarski meni, međutim, cijena nije istaknuta. Za one dubljeg džepa pojedini su kreirali i meni od 100 KM.

Iako brojni postači ostaju vjerni tradiciji i pripremaju iftare kod kuće za sebe, svoju porodicu i prijatelje, u BiH je posljednjih godina sve češća pojava odlaska na zajedničke iftare u restorane.

Međutim, sudeći prema cijenama iftarskih menija koji se nude u brojnim restoranima i ugostiteljskim objektima, za brojne građane će iftar izvan vlastitog doma biti nedostižan. Iftarska sofra u restoranima ove godine minimalno je za 20 KM skuplja nego što je bila u 2023. godine, piše Avaz.

Među iftarskim ponudama prava je rijetkost naći meni po cijeni od 20 KM, a osnova svih su hurme, topa, čorba ili supa te limunada. Naprimjer, među više od 20 menija u Mostaru i Sarajevu samo dva su s cijenom od 20 KM.

Upravo se čita:  Potraga za 30-godišnjakom trajala danima: Pronađeno beživotno tijelo pripadnika Oružanih snaga BiH

U tom najjeftinijem iftarskom meniju glavno jelo je napravljeno od piletine, poput šnicle i, eventualno, s nekim sosom. Također, na svakom iftarskom meniju neizostavni su kolači, a uglavnom se radi o tradicionalnim bosanskim slasticama, poput hurmašice.

Jednostavnom računicom, četveročlanoj porodici koja se opredijeli iftariti piletinu potrebno je minimalno 80 KM. S druge strane, u većini restorana u većim bh. gradovima iftarski meniji su puno skuplji.

Upravo se čita:  BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: "Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena"

Za 30 KM, uz hurme, čašu limunade, topu, begovu ili neku drugu čorbu, uključeno je neko skromnije jelo od teletine. Na meniju od 40 KM kao glavno jelo nudi se teletina ispod sača, a pojedini restorani, uz tu cijenu, služe mineralnu vodu i limunadu u neograničenim količinama.

Iftarski meni od 50 KM u jednom sarajevskom restoranu sadrži ribu ili ramstek kao glavno jelo, u drugom od 60 KM to je janjeće pečenje. Međutim, pronašli smo i menije od 70 KM, gdje je glavni slijed file minjon, teleći kotlet i pileći file sa susamom.

Upravo se čita:  Nakon vijesti o policajki koja je prijetila bivšem momku, javila se policajka Dženana Selimović: Evo šta je napisala

Zanimljivo je da pojedini restorani imaju iftarski meni, međutim, cijena nije istaknuta. Za one dubljeg džepa pojedini su kreirali i meni od 100 KM.

U cjenovno višim menijima za desert se pretežno nudi baklava, dok su u skoro svim restoranima prilozi uz glavni obrok riža i pekarski krompir, ponegdje pomfrit. Također, na većini menija je zastupljena i sezonska salata, a ponegdje i razne vrste pita.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Otac maloljetnika koji je ustrijeljen u Starom Gradu nudi 10 hiljada eura za informacije o napadaču

Hilmija Garibović, čiji je maloljetni sin prije mjesec dana bio meta pucnjave u Starom Gradu, danas je ponudio nagradu...

Još vijesti za vas