Utorak, 27 veljače, 2024

Brutalni detalji zelenaštva: Posudio 7.000 eura, pa od čovjeka oteo 200.000 maraka

Preporučeno

Okružni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Siniše Perića iz tog grada zbog zelenaštva i iznude, kojima je dvije porodice oštetio za 310.000 maraka.

O kakvom se kriminalu radilo govori to da je zbog posudbe od 7.000 evra, N.M. iz Bijeljine ostao bez dva automobila, kuće i zemljišta.

Perić ga je, kako se navodi u optužnici, oštetio za ukupno 200.000 KM. S druge strane zbog pozajmice od 7.000 KM optuženi Perić je od B.G. i V.S. naplatio 110.000 KM.

Inače, Perić je ranije osuđivan za zelenaštvo i nanošenje teških tjelesnih povreda. Široj javnosti je poznat kao jedan od uhapšenih na kokainskoj žurci sa Tijanom Ajfon 2020. godine, te kao član kriminalne grupe Zlatana Ćuka, koja je bliska sa ”Škaljarskim klanom”. Perić godinama važi za kriminogeno lice, a u julu 2021. godine usred dana je pucano na njegov automobil nedaleko od zgrade bijeljinske policije, kada je pukom srećom ostao nepovrijeđen, prenosi ATV.

Perić je zbog zelenaštva uhapšen u avgustu ove godine u akciji ”Kocka” i od tada se nalazi u pritvoru.

U optužnici se navodi da je Perić početkom 2020. godine posudio 7.000 evra N.M., a na ime duga mu je naplatio iznos od oko 200.000 maraka.

– N.M. je kontaktirao Perića i zamolio ga da mu pozajmi novac, koji mu je bio potreban za otplatu dugovanja. Iako je bio svjestan da za sebe dogovara veliku nesrazmjernu korist, iskorištavajući nuždu i lakomislenot N.M., s njim je dogovorio pozajmicu od 7.000 evra, koju je dužan vratiti u roku od dva mjeseca sa kamatom od 2.250 evra, koju oštećeni plaća sve dok ne isplati cijeli iznos glavnice – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Perić bez izdavanja odgovarajućeg dokumenta o pozajmici isplatio dogovorenu sumu, pa kako je oštećeni kasnio sa isplatom kamate istu je povećao na 4.000 evra pri čemu mu je za svaki dan zakašnjenja obračunavao dodatnih 200 evra.

Upravo se čita:  Izviđački avion leti iznad BiH: Osmatra region?

Usljed toga N.M. je došao u još težu finansijsku situaciju i nije imao novac, a optuženi je svjestan da neće moći naplatiti kamatu, od N.M. uzeo automobil ”audi A4“ (cijenio ga 8.000 KM) na ime mjesečne kamate, nakon čega je oštećeni nastavio donositi novac u iznosu od 2.000 evra, naivno vjerujući da otplaćuje dug i kamatu.

– Međutim kako je opet došao u situaciju da kasni dva mjeseca sa uplatom kamate, Perić je od njega na ime zakašnjele mjesečne kamate uzeo automobil ”mercedes E klase” (cijenio ga 16.000 KM), nakon čega je oštećeni ponovno nastavio donositi Periću novac. Na ime kamate u keramici ”Jovanović“ u Bijeljini kupio je pločice i lijepak za iznos od 2.000 KM, što je predao Siniši, te kako se iznos kamate konstantno povećavao uslijed čega je oštećeni bio u sve težoj finansijskoj situaciji, to je bio primoran izvršiti prenos vlasništva na nekretnini – kući površine 71 m2 i zemljištu – dvorištu površine 985 m2 na lice J.Z. kojeg je doveo optuženi Perić, za iznos od 18.000,00 KM – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je N.M. naivno vjerovao da će time isplatiti svoja dugovanja prema Periću, međutim on ga je i dalje dužio za iznos od 5.000 evra i kamate od 2.000 evra.

– Kako oštećeni nije imao novca u firmi ”Medaljon promet” u Bijeljini, kupio je peć na pelet u vrijednosti oko 5.000 maraka, koju je lično predao Periću, koji ga je i dalje dužio za iznos od 9.000 maraka. za koliko se zadužio kod trećeg lica i isti isplatio. Na opisani način Perić je pribavio protivpravnu imovinsku koristi u iznosu od 200.000 maraka, za koliko je oštetio N.M. – navodi se u optužnici.

Upravo se čita:  Poznato ko je poslao jezivu prijeteću poruku "danas ću pucati po svojoj školi"

Drugom tačkom Perić se tereti da je od novembra 2019. godine pa sve do hapšenja naplaćivao zelenaške kamate B.G. koji je od njega posudio 7.000 KM, ali mu je na ime kamate isplatio 110.000 KM.

– B.G. je kontaktirao Perića i zamolio ga da mu pozajmi novac koji mu je bio nužno potreban da podmiri troškove jesenje sjetve s obzirom na to da je već bio kreditno zadužen i nije mogao podići novi kredit, a od poljoprivrede živi i izdržava sebe i porodicu. Iako je bio svjestan da za sebe ugovara nesrazmjernu imovinsku korist, iskorištavajući teško imovno stanje i nuždu B.G., što je i htio, optuženi je iskoristio ovu okolnost i dogovorio pozajmicu od 7.000 KM, sa mjesečnom kamatom od 20% odnosno 1.400,00 KM mjesečno koju oštećeni plaća sve dok ne isplati cijeli iznos glavnice – navodi se u optužnici.

Dodaje se da mu je bez izdavanja odgovarajućeg dokumenta o pozajmici isplatio dogovorenu sumu, a oštećeni mu kao garanciju za otplatu kamate i povrat pozajmice ostavio vlasnički list od ”golfa 7”, vlasništvo njegove majke, saobračajnu dozvolu i rezervni ključ. Kada B.G. nije uspio vratiti novac u roku od tri do četiri mjeseca, te je uslijed pandemije korona virusom zapao u još težu finansijsku situaciju, Perić ga je počeo pozivati telefonom i stalno vršiti pritisak da mu vrati novac, uvećavajući kamatu za 100 KM po danu zakašnjenja.

Upravo se čita:  Kiša uzrokovala poplave u BiH, najavljena promjena vremena

Kako nije bio zadovoljan tempom vraćanja posuđenog novca i kamate, krajem 2021. godine je pokušao izvršiti prenos vlasništva “golfa 7”, što je oštećeni spriječio.

– U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, oštećenog je počeo tražiti na radnom mjestu, dolaziti mu kući pri čemu je prijetio da će mu zapaliti automobil i kuću, te napraviti mu probleme na poslu, na što se oštećeni usljed straha i nemogućnosti plaćanja duga skrivao od njega, pa je pozajmicu i kamatu u njegovo ime počela donositi njegova djevojka V.S., kojoj je rekao da je ona garant da će B.G. vratiti dug – navodi se u optužnici.

Kako V.S. nije donosila cjelokupan iznos kamate, u namjeri daljeg iznuđivanja novca, Perić je djevojci rekao da mu je i ona sada dužna kamatu u iznosu od 1.600 mjesečno, dok mu je B.G. dužan 1.000 KM mjesečno. Dug je uvećavao za 100 KM sedmično svaki put kada bi zakasnio sa uplatom, a što je V.S. nosila objedinjeno, prijeteći joj da ako nema novac da će doći i useliti se u njenu kuću, da će joj iznositi i rasprodavati stvari, a B.G.. otići i sve popaliti.

– To je izazvalo strah i uznemirenost kod oštećenih pa su V.S. i B.G. bili prinuđeni da se zadužuju na sve strane kako bi Periću vraćali kamatu, pri čemu je V.S. dala u zalog i svoj automobil marke ”golf 5” koji joj je Perić oduzeo sve dok ne isplati kamatu. Na opisani način Perić je do 23. avgusta oštetio B.G. i V.S. za 110.000 KM, koliko je pribavio koristi – navodi se u optužnici.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetu „Izvor 2“, pod nadzorom...

Još vijesti za vas